Dopade rivalernas hästar – för att knipa deras EM-plats

1 av 2 | Foto: Elisabeth Hoff
Mariann Hugyecz med Chacco Boy
SPORTBLADET

Här är skandalen som skakar ridsportvärlden.

En ryttare i det ungerska hopplandslaget ska ha dopat två av sina lagkamraters hästar för att knipa deras platser på EM i Göteborg.

Ett högst ovanligt fall”, skriver Internationella ridsportförbundet i ett pressmeddelande.

Ridsport-EM i Göteborg blev en blågul succé.

Med dubbla Jerringpris-vinnaren Peder Fredricson, 46, i spetsen blev det guld individuellt och silver i laghoppningen på Ullevi, men efteråt har mycket handlat om mästerskapets ekonomiska fiasko.

Och nu kommer nya rubriker som skakar om ridsportvärlden.

En ryttare i det ungerska landslaget i hoppning har stängts av efter att ha blivit anklagad för att ha dopat två av sina landslagskompisars hästar.

Gick in med äpple och spruta

Målet med handlingen?

Att sno deras EM-platser i Göteborg.

Foto: Elisabeth Hoff
Mariann Hugyecz med Chacco Boy

I ett pressmeddelande från det Internationella ridsportförbundets domstol framgår det att ryttaren, VM-meriterade Laszlo Toth, ska ha injicerat otillåtna preparat i rivalernas hästar i samband med en av de sista uttagningarna inför EM.

Hästarnas ryttare, Mariann Hugyecs och Gabor Szabo, ska ha märkt att djuren ”inte betedde sig normalt”, hittat nålstick i hudarna och bett om en veterinärundersökning. Därefter ska det ha gjorts dopningstester som visat positivt.

Det framgår inte på vilket sätt hästarna ska ha avvikit från sitt vanliga beteendemönster, men enligt undersökningen ska en hästskötare ha sett Lazslo Toth gå in i en av hästarnas stall med ett äpple och en spruta. Toth ska ha erkänt att han varit i stallet, men bara ”för att lugna hästen”.

”Utfört sabotage”

Baserat på bevismaterialet bedöms det som högst sannolikt att Laszlo Toth har utfört sabotage och injicerat hästarna med acepromazin (lugnande läkemedel)”, skriver Internationella ridsportförbundet (FEI), som beskriver fallet som ”ytterst ovanligt”.

Det ungerska förbundet har stängt av Toth och har även bett FEI att se över om han har begått andra regelbrott i fråga om hästarnas hälsa och sabotage mot sporten.

Hästarnas ryttare står fria från anklagelser.

De har vunnit Jerringpriset fler än en gång 00:45
ARTIKELN HANDLAR OM

Ridsport

Hästar

Göteborg