Sportbladet testar sommarens tio hetaste drivers

SPORTBLADET

och dyrast är inte alltid bäst

Mitt i golfsäsongen.

Det är nu frustrationen brukar komma – och vi står och stampar på samma handikapp, runda efter runda.

Då kanske det är läge att skaffa lite mer längd i utslagen?

Sportbladet har testat marknadens tio hetaste nya drivers – och kommit fram till att dyrast inte alltid är bäst.

Men det ska också sägas att ett test av drivers inte är helt lätt – och på intet sätt objektivt.

De klubbor som passar vår testpanels swingar, kanske inte alls är den du ska köpa.

Men vi ger dig en liten vägledning på den snåriga stigen till det perfekta utslaget.

Och det är ju den underbara, långa och raka vi helst av allt vill ha...

Foto: lasse allard
Testpanelen: Håkan Andreasson (bilden - hcp 8,4), Jonas Bladh (hcp 17,2), Lasse Allard (hcp 16,4).

✓Cobra SS 370

Klubban: Cobra har legat lågt ett par år, men har i år tagit marknadsandelar av de stora märkena. SS 370 är en av de största klubborna på marknaden till ett mycket bra pris. Den har extremt hög trampolineffekt tack vare tunn slagyta med ännu tunnare kanter. Den är dessutom mycket förlåtande med sin 26 kvadratcentimeter stora sweetspot.

Kommentar: En av panelens favoriter. Ligger bra i handen och ger hög svinghastighet. Svår att missa med och sweetspoten i kombination med en vikt i hälen gör den lättspelad.

Pris: 3 895 kronor.

✓Taylor Made XR-03

Klubban: Taylor Made chockade konkurrenterna med sin 300-serie. Nu är drivern ännu större. XR-03 har ett klubbhuvud på hela 410 cc, smitt i ett nytt titaniummaterial som tillåter slagytan att bli mycket tunn och ger en stor trampolineffekt. Deep Face-designen ger stabilitet för även den inte så skicklige träklubbsspelaren.

Kommentar: Första intrycket är att klubban är gigantisk, nästan för stor. Men sedan finner man fördelarna. Intrycket är att det inte går att misslyckas med den, och med den självsäkerheten är det lätt att slå en bra drive. Ytterligare en favorit, fast priset drar ner betyget.

Pris: 6 795 kronor.

✓Wilson Deep Red 365 cc

Klubban: Wilson hoppas mycket på sin nya 365 cc stora driver. Med vikten placerad långt bak i sulan på klubban ger den en hög bollbana med lite spinn, och därmed mer längd i slagen. Inte så stor trampolineffekt.

Kommentar: En av de snyggaste klubborna i testet, men efter det berömmet tar det slut. Wilson har inte lyckats med sin nya toppklubba. Den känns inte bra i handen och aningen okontrollerad i baksvingen. Att längden sedan reduceras av den måttliga trampolineffekten höjer inte heller betyget.

Pris: 4 195 kronor.

✓Titleist 975 J

Klubban: Titleist kör vidare på sin framgångsrika 975-serie. J-modellen har ett större klubbhuvud (312cc mot 260cc i D-modellen) och trampolineffekt. Det ska ge högre bollbana och mer längd. Det större klubbhuvudet ger större stabilitet i slagen.

Kommentar: Titleist står alltid för bra kvalitet, och så också här. Men det är svårt att undgå att konstatera att 975 J ter sig rätt liten jämfört med de nya ”monstren” på marknaden. Trampolineffekten är inte speciellt stor, och de som i fjol köpte D-modellen behöver inte springa benen av sig för att byta upp sig.

Pris: 5 695 kronor.

✓Orlimar TriMetal HipTi

Klubban: Ett nytt titaniummaterial, i kombination med en ny tillverkningsprocess (Hit isostatic processing, Hip) har givit Orlimar en lätt klubba. Med den lätta träff-ytan har man kunnat omfördela vikt till andra delar av klubbhuvudet och skapat förlåtande egenskaper.

Kommentar: Orlimar är ett ganska okänt märke för de flesta golfare, men här kommer genombrottet. HipTi-drivern blev direkt en av favoriterna i testet. Välbalanserad, stabil och med fin bollbana går den långt, trots att den inte har någon trampolineffekt av stora mått.

Pris: 4 995 kronor.

✓Mizuno Blue Fire

Klubban: Mizuno satsar på en relativt liten driver, 310 cc, men med extremt hög trampolineffekt. Till skillnad från många andra satsar Mizuno också på skåror, grooves, i slagytan för bättre bollkontroll.

Kommentar: En väldigt snygg klubba med sin klarblå lackering, och den känns ännu bättre när du slagit. Trots det lilla klubbhuvudet går den långt, det märks att trampolinen är extrem i Blue Fire. Klubban känns som en kombination av de tidigare med konventionella klubborna med dagens teknik. Bra köp.

Pris: 4 795 kronor.

✓Ping Tisi Tech

Klubban: Tisi-drivern är inget nytt hos Ping, men årets nyhet är tech-modellen, där man lagt in en vikt i baksidan av klubban vilket ger en förlåtande klubba. Mer vikt också i sulan har gjort att tourspelare rapporterat upp till 20 meter extra längd.

Kommentar: Ping är alltid ett säkert kort, inte minst eftersom man får klubban anpassad efter sin egen sving. Tech-drivern är extremt lätt att slå med och den går långt. Det är svårt att hitta några fel på den här klubban, men som vanligt ligger Ping i toppen av prislistan, och det är naturligtvis ett minus.

Pris: 5 795 kronor.

✓Cleveland Launcher

Klubban: Clevelands nya kallas för företagets bästa någonsin. Den är byggd i titanium och har smitt sådant i träffytan. Den 330 cc stora klubban har stor sweetspot och är förlåtande. Trampolineffekten är dock inte så stor.

Kommentar: Cleveland har försökt gå ifrån sin ”bara för proffsen”-stämpel som företaget haft. Den här drivern är ytterligare ett led i det, men frågan är om någon kommer att uppmärksamma den. Launchern gör inte mycket väsen av sig, en helt okej driver, som dock inte lämnar något bestående intryck.

Pris: 4 795 kronor.

✓Nike

Klubban: Nikes första generation golfklubbor är här, och den nya 350 cc stora drivern är rätt imponerande att se. Nike har uppenbarligen lagt ned stor energi på utseendet. Precis som konkurrenterna har Nike också en trampolineffekt i träff-ytan och med tredels-konstruktion eftersökt en förlåtande klubba.

Kommentar: Utseendemässigt är Nikes driver klar etta i testet. Men när du väl träffar bollen så kommer bilden av den att falna. Den där genuina känslan av en bra klubba finns inte där, och man blir heller inte speciellt imponerad av hur bollen beter sig.

Pris: cirka 5 000 kronor.

✓Callaway C4

Klubban: Det här är den största nyheten för året. Callaway har utvecklat en klubba som är helt gjuten i kolfiber. Genom materialets extrema lätthet har vikter kunnat förskjutas för att förhindra vridningar och gör den därför mycket förlåtande. Klubbhuvudet på 360 cc ger också stabilitet.

Kommentar: Förväntningarna är förstås höga när ettan på marknaden levererar en helt ny generation drivers. Men klubban lever inte upp till förväntningarna. Den är så extremt lätt att den blir fladdrig för medelgolfaren. Måhända är detta den perfekta drivern för proffsen, men för oss var den allt för lätt.

Pris: 5 995 kronor.

ARTIKELN HANDLAR OM

Golf