Carolina, 19 år trea i världen

SPORTBLADET

Får jag allt att stämma så kan jag ännu bättre

Som 17-åring var hon världens bästa junior. Knappt två år senare är hon Europas tredje bästa senior.

I sommar kan hon försvara sin mästartitel och vinna en EM-medalj i sjukamp.

– Lyckas jag i JVM tävlar jag i ett lyckorus i EM, misslyckas jag tävlar jag av ilska, säger Carolina Klüft, 19.

Foto: Namn: Carolina Klüft. Ålder: 19. Idrottsgren: Sjukamp. Bor: Växjö. Yrke: Har precis tagit studenten från samhällsvetenskaplig linje. Familj: Pappa Johnny, mamma Ingalill, systrarna Martina, Sofie och Olivia. Hunden Timon. Fästmannen Patrik Kristiansson, stavhoppare. Meriter: JVM-guld 2000, JEM-guld 2001, EM-brons inomhus 2002. Svenskrekordhållerska i sjukamp 6272 poäng.

Hon gör det som nybliven svensk rekordhållerska. I helgen slog hon sitt personliga rekord med 216 poäng och var även 187 poäng över Monica Rydéns (tidigare Westén) tolv år gamla svenska rekord.

– Jag är nöjd med att jag kunde göra så stabila resultat och att jag inte hade någon miss. Det var trots allt en avslagen tävling och inte speciellt varmt.

Resultatet i lettiska Riga är imponerande. Det är det tredje bästa resultatet bland seniorer den här säsongen och det sjätte bästa resultatet som en junior någonsin har gjort.

Guldfavorit i Jamaica

När hon på söndag åker till junior-VM i Kingston, Jamaica, gör hon det som regerande mästarinna och guldfavorit.

– När jag vann för två år sedan ansågs mitt resultat, 6056, vara ett starkt resultat och nu har jag förbättrat mig med 200 poäng. Så jag bör ju vara hyfsat med, men å andra sidan har jag inte sett de yngre tjejerna och vet inte vilka resultat de andra nått. För mig är det bara att fokusera mig, gå in och köra och hoppas att de räcker.

I fjol kvalade Carolina Klüft in till VM, men avstod eftersom hon ville ha en vinter med bra och kontinuerlig träning innan hon gjorde sitt första i ett seniormästerskap. Debuten skedde i inomhus-EM tidigare i år och svenskan vann bronset.

– För mig passar det bra att ta det stegvis, först EM, sedan förhoppningsvis VM och OS och jag tycker att det är rätt läge att vara med nu när jag kan ge mig en rättvis chans.

Brons i inomhus-EM i första mästerskapet, känner du att andra väntar sig en liknande framgång i sommar?

– Vanligt folk kanske inte vet att det är en stor skillnad, bara fem grenar inne mot sju utomhus och att det är många tjejer som inte tävlar inne. Utomhus krävs det enormt mycket att bara vara bland de sex bästa, så jag har ingen målsättning på placering eller medalj.

Regerande mästarinna

I alla fall inte i senior-EM som avgörs i början augusti, men när hon den 19 juli kliver in på arenan i junior-VM gör hon det som regerande mästarinna.

– Får jag hela skiten att stämma kan jag göra en ännu bättre poäng än i Riga, men oftast har man någon miss. Tjusningen är att det inte går att förutsäga någonting, säger Carolina Klüft.

– Det finns ingen favorit till guldet, även om folk kanske tror på mig. Det ska jag använda positivt och göra det riktigt bra. Har jag gjort det är jag nöjd.

Då har hon tre veckor på sig att ladda om inför EM.

För att tävla i ett lyckorus eller av ilska.

Anna Carlsson

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott