Stefan Holm tvåa i Golden League i Rom

SPORTBLADET

...och Staffan Strand kom delad trea

ROM

Stefan Holm var iskall och sparade ett hopp för att vinna Golden League-galan i Rom på fredagskvällen.

Holm klarade 2,33, men det räckte ändå inte för att ta hem den prestigefyllda friidrottstävlingen på Olympiastadion.

Kanadensaren Mark Boswell klarade 2,35 i sitt sista försök och den höjden orkade inte Stefan Holm med.

I den dramatiska höjdhoppstävlingen klarade Boswell 2,31 i sitt sista försök, det satte press på Holm, som hade klarat 2,20, 2,25 och 2,28 i första försöket. Han hade sedan två rivningar på 2,31 och när Boswell klarade valde alltså Holm att spara sig till 2,33. Och med ett mycket bra genomfört hopp grejade han höjden, som bara är en centimeter från hans personliga rekord.

Båda hopparna fortsatte på 2,35, men då hade Holm gjort sitt bästa. Kanadensaren hade däremot två bra försök, innan han tog 2,35 i sista.

Staffan Strand kom på delad tredje plats efter att ha tagit 2,28 i sitt tredje försök.

Greene snabbast

Amerikanen Maurice Greene visade än en gång att han är världens sprinterkung. Greene vann 100 m på världens bästa tid i år - 9,89. Landsmannen Tim Montgomery tvåa på goda 9,94.

- Jag har hela tiden sagt att jag kommer att bli bättre och bättre. Nu fick jag en bra start och då kan jag springa så här snabbt, sade Greene.

På damsidan är det Marion Jones som regerar, särskilt som världsmästarinnan Zjanna Pintusevitj, Ukraina, vägrar ställa upp i Golden League. Amerikanskan gjorde 100 metersloppet extra spännande genom att orsaka en omstart, men när loppet kom igång var Jones som vanligt snabbast i slutet och vann på årsbästa 10,89.

Camilla Johansson har svårt att hitta formen i tresteg efter sin svåra fotskada i augusti förra året. Då bröt Växjötjejen foten och hon har bara hoppat 13,70 som bäst tidigare i år.

Camilla hade hoppats på att klara 14 meter i Rom, men det blev i stället två dåliga hopp på 13,05 och 13,08. I den första omgången hade hon övertramp. Kinesiskan Qiyuan Huang vann på 14,47.

Missar guldjakten

Rumänskan Gabriela Szabo vann de två första 5 000 metersloppen i Golden League, men chansen att dela på 50 kilo guld försvann varvet från mål på Olympiastadion. Då ryckte Berhane Adere, Etiopien, och Szabo orkade inte haka på. Bakom hade rutinerade kenyanskan Edit Masai sparat sina krafter och via en stark avslutning sista 200 metrarna vann hon före Adere och Szabo. Masai sprang halvmilen på 14.53,77 och van nästan två sekunder före Szabo.

Trestegshopparen Christian Ohlsson valde att stå över Rom för att i stället ladda upp för DN-galan i Stockholm på tisdag. Därmed slapp britten Jonathan Edwards sin värste konkurrent. I stället blev amerikanen Walter Davis för svår efter ett hopp på 17,33. Det räckte överraskande till seger och Edwards är borta från guldjakten.

Bland herrarna har Felix Sanchez (400 m häck), Dominikanska republiken och Hicham El Guerrouj (1 500 m), Marocko fortfarande chansen.

Förutom Marion Jones har Gail Devers (100 m häck), USA och Ana Guevara (400 m), Mexiko, fortfarande chansen bland damerna att vara med och dela på guldet.

Det återstår fyra tävlingar i Golden League, Monaco, Zürich, Bryssel och Berlin.

TT