Atle Hamre dömd till fem års fängelse

Publicerad:
Uppdaterad:

Jag tar domen som en man med rak rygg

OSLO (TT-NTB)

Travtränaren Atle Hamre dömdes på måndagen till fem års fängelse för utpressning av den före detta skeppsredaren Thor Christensen.

Hamre ska också betala 19,9 miljoner norska kronor, motsvarande 24,8 svenska kronor.

MANNEN MED GULDHJÄLMEN Atle Hamre pussar sin guldklimp, Rite On Line.
Foto: LARS G PERSSON
MANNEN MED GULDHJÄLMEN Atle Hamre pussar sin guldklimp, Rite On Line.

Utpressningsfallet har varit ett av de mest uppmärksammade i Norge eftersom Alte Hamre hela tiden hävdat att han varit oskyldig.

Nu gick domstolen i Agder helt på Thor Christensens linje. Hamre dömdes för att ha pressat Christensen på totalt 28 miljoner norska kronor under perioden 1993 till 1999, och av dessa ska Christensen ha betalat ut sammanlagt 18,6 miljoner.

Enligt domen ska Hamre ha utsatt Christensen för en rad olika hot, bland annat att kidnappa och skada Christensen och hans familj.

- Jag tar domen som en man med rak rygg, men jag är oskyldig. Jag vet inte hur Thor Christensen kan sova om nätterna efter den här domen, sade Hamre.

Hamre anser att han inte har någon möjlighet att betala tillbaka 19,9 miljoner kronor.

- Jag har inte ens 19 kronor, sade Hamre.

Rätten anser att Hamre agerat för egen vinnings skull. Förklaringen till att den en gång så framgångsrike travkusken kunnat pressa den före detta skeppsredaren på så mycket pengar under så lång tid är, enligt rätten, Christensens personlighet. Vittnen har beskrivit Christensen som lättskrämd och konflikträdd, med hög moral men liten självtillit. Den förre detta skeppsredaren sägs också vara naiv och godtrogen.

Atle Hamre har varit en av Norges mest framgångsrika travtränare. Han gjorde sig känd som ''mannen med guldhjälmen'' och hade stora framgångar med hästen Rite On Line. Men även i travvärlden har Hamre blivit dömd. Norrmannen håller på att avtjäna första året på en femårig dopningsdom som gör att ''mannen med guldhjälmen'' är avstängd från alla världens travbanor.

TT

Publicerad: