”Vi tar inga risker med Stina just nu”

Tvingas till nödlösning: ”Lite olika alternativ”

avAndreas Käck, Petra Thorén

SPORTBLADET

Se allt från OS i Pyeongchang på Kanal 5 och Kanal 9 eller streama på Eurosport.se.

PYEONGCHANG. Stina Nilssons tränare är på bättringsvägen.

Men han kan inte coacha henne som vanligt i lördagens skiathlon – i stället tvingas man till en nödlösning.

– Vi tittar på lite olika alternativ. Vi tar inga risker med Stina nu, säger landslagets läkare Per ”Pliggen” Andersson.

I onsdags kom mardrömsbeskedet att damtränaren Ole Morten Iversen har drabbats av norovirus, alltså vinterkräksjuka.

Han har varit isolerad sedan dess, men är nu på bättringsvägen.

1 av 4 | Foto: Pontus Orre

– Jag pratade med honom i morse och då var han betydligt piggare. Vi har goda förhoppningar att han är tillbaka i spel relativt snart, säger landslagets läkare Per ”Pliggen” Andersson.

”Har en strategi”

Relativt snart innebär dock inte att Iversen är tillgänglig i damernas skiathlon i morgon lördag. I alla fall inte tillgänglig på så vis att han kan coacha sin adept Stina Nilsson som vanligt.

– Vår förhoppning är att det ska vara möjligt för honom att vistas ute i spåren, men han ska inte vara i kontakt med åkarna i en inomhusmiljö, säger ”Pliggen”.

Kan han hjälpa Stina inför loppet eller måste deras dialog ske över telefon?

– Vi har en strategi för hur vi ska lösa det.

Hur ser den strategin ut?

– Det är något vi håller på och diskuterar just nu. Vi tittar på lite olika alternativ. Men hälsan kommer naturligtvis i första hand och vi tar inga risker med Stina nu.

Oavsett så kommer Ole Morten inte att kunna arbeta som vanligt?

– Nja, någon slags anpassad lösning blir det ju. Vi får se hur allting fortlöper nu, såvida det inte tillstöter någonting under natten nu – vilket jag tycker är osannolikt – så kommer Stina få hjälp av Ole Morten. På något sätt.

Har ni kunnat konstatera att Ole Morten drabbades av norovirus, eller kan det ha varit något han ätit?

– Det är med största sannolikhet viruset. Vi har inte gjort någon provtagning eftersom behandlingen ändå är den samma. Men utifrån sjukdomsbilden och det kliniska förloppet stämmer det väldigt väl överens med virusinfektion.

Och den går över så pass snabbt? Efter bara några dagar?

– Ja, precis. Det är ju det positiva. Samtidigt ska man ändå ha en viss marginal när man väl tillfrisknat, att man inte går ut för tidigt, eftersom det finns en smittorisk i något dygn till, säger Per Andersson.

Grip tillbaka

Även tränaren Lars Selin och förbundskapten Rikard Grip har hållits isolerade, eftersom de har delat lägenhet med Ole Morten Iversen.

Båda har nu fått klartecken att vistas utomhus.

– De har varit isolerade i 48 timmar. I dag får de vistas utomhus, men de får inte vara i kontakt med de andra i en inomhusmiljö. Från och med i morgon räknar vi med att de är i ordinarie verksamhet, säger ”Pliggen”.

Under det sista träningspasset inför lördagens OS-premiär tog förbundskapten Rikard Grip på sig skidorna och körde med Stina Nilsson. De hade också flera taktiska och tekniska diskussioner utmed banan.

Du körde med Stina i dag när Ole Morten Olsen inte kunde?

– Ja, nu vill hon ha lite support. Det har mest för hennes del varit en massa sprintlopp och hon ville ha lite support inför sin tävlingsdag. Vi har tittat på små detaljer och prata om olika förutsättningar. Hon får berätta vad hon tänker, säger Rikard Grip.

Tror du hon saknar Ole Morten?
– Det vet jag inte. Det är klart att han bidrar mycket till henne, sen känner jag henne rätt bra också så jag hart nog kunnat hjälpa henne på ett sätt som gör att hon känner sig trygg.

Rikard Grip får dock inte, för att minimera riskerna trots att han inte varit sjuk, träffa stjärnorna inomhus. Kvällens möte med åkarna leds av Johan Granath, lagets andra damtränare som också får huvudansvar för coachningen på lördag.

– Det blir Johan som blir den som blir ansvarig för tjejerna, säger Grip.

OS-höjdare – 10 februari 00:18
ARTIKELN HANDLAR OM