Veteranen är skrällen i OS-premiärlaget

Foto: PONTUS ORRE
SPORTBLADET

Se allt från OS i Pyeongchang på Kanal 5 och Kanal 9 eller streama på Eurosport.se.

PYEONGCHANG. Hon ingår egentligen inte i landslaget sedan fyra år, sågades av Wolfgang Pichler för ett år sedan och tävlade inte ens i världscupen före jul.

Men Elisabeth Högberg tog ändå plats i laget till OS-premiären i sprint.

– Det känns fantastiskt, säger veteranen.

Skidskytten Elisabeth Högberg gjorde ”en Kalla” långt innan längdskiddrottningen själv gjorde den.

Efter att petats från landslaget inför säsongen 2014/15 inledde Högberg en egen satsning. När Wolfgang Pichler blev förbundskapten säsongen därpå erbjöds Högberg en plats i landslaget men då hon inte fick köra med sin egen tränare Pär Svärdfeldt tackade hon nej och har sedan dess stått utanför landslagsgruppen.

– Jag behövde en förändring för att ta de extra kliven och trodde på den vägen. När jag tittar tillbaka så känns det rätt, säger Högberg, som är den enda i OS-truppen i skidskytte som var med på VM här i Pyeongchang 2009.

”Känns fantastiskt”

Den här säsongen körde den 31-åriga veteranen inte ens i världscupen fram till jul utan fick hålla till i den mindre IBU-cupen.

Men efter nyår fick Högberg chansen och när Hanna Öberg blev sjuk fick hon möjligheten att vara med i stafettlaget i Oberhof där Sverige slutade på en överraskande tredjeplats.

Högberg togs ut till OS som en av fem åkare och när Pichler presenterade laget till sprintpremiären på lördag här i Pyeongchang hade hon petat Anna Magnusson.

– Det känns fantastiskt. Att få starta här är en grej till att bocka av på min långa stege, säger Högberg.

Pichler sågade Högberg

Det har varit några svarta rubriker med Högberg och Pichler i huvudrollerna de senaste åren.

– Bettan har fått många chanser i år och har aldrig gjort ett riktigt bra lopp. Jag sa till Bettan i fjol: ”Om inte du är bäst i Sverige, så kommer jag att satsa på de yngre tjejerna”. Hon har aldrig varit topp-tio i sprint. Jag tror inte att hon blir en stjärna i framtiden, sa till exempel Pichler till Expressen vid en uppmärksammad petning i världscupen i december 2016.

Under OS-uppladdningen har Högberg kört enligt Pichlers upplägg.

Hur är din relation med Pichler i dag?

– Jag tycker den är ganska bra.

Bara ”ganska bra”?

– (Skratt) Den är bra. Jag har känt honom sedan tidigare och vet hur han är. Jag hade honom i fem år i landslaget. Det är en proffsig relation. Jag behandlas lika som de andra. Sedan förstår jag att om det står och väger mellan mig och någon som är sju-åtta år yngre så väljer han den yngre, säger Högberg.

Herrlaget också uttaget

Pichler motiverar uttagningen så här:

– Vi såg på träning att ”Bettan” är i bättre form än Anna Magnusson.

De övriga tre svenskorna i sprinten är Mona Brorsson, Linn Persson och Hanna Öberg.

På herrsidan kör de givna Fredrik Lindström, Jesper Nelin och Sebastian Samuelsson samt Peppe Femling, som tog den sista platsen före Martin Ponsiluoma, i sprinten på söndag.

– Peppe kom i träning tidigare efter sjukdom än Martin. Båda har varit jämna på träning men Peppe får köra sprinten och Martin 20 km, säger Pichler.

ARTIKELN HANDLAR OM