Här blir Vinciguerra Sveriges nya DC-hjälte

SPORTBLADET

Matchvinnaren: Det är det största jag har gjort

HELSINGBORG

Mats Wilander fick rätt.

Andreas Vinciguerra kom igen efter utklassningsförlusten mot Gustavo Kuerten och blev till slut DC-hjälte mot Brasilien.

– Det är dags för Vinc att ta över som singeletta nu, säger Mats Wilander.

Foto: Brakförlusten mot Gustavo Kuerten i fredags rubbade inte Andreas Vinciguerras självförtroende. I går vann han den avgörande matchen mot Brasiliens Flavio Saretta med 3 0 i set och Mats Wilander har all anledning att le över laguttagningen. Nu tycker också DC-kaptenen att Vinc kan vara mogen att ta över som singeletta.

Sverige vände 1–2 mot Brasilien och möter i nästa omgång toppnationen Australien i Malmö 4-6 april.

Mot Brasilien saknades tre av Sveriges absolut bästa spelare: Thomas Enqvist, Thomas Johansson och Magnus Norman. Bara Thomas Johansson är definitvt borta mot Australien.

Andreas Vinciguerras plats som singelspelare borde alltså vara i allra högsta grad hotad.

– Jag vill inte välja bort Vinc. Han är den yngste som vi ska bygga singelspelet runt i framtiden. Varför skulle han inte ta över tronen nu? undrar Mats Wilander.

Bäst av alla

Vinciguerra har kommit igen efter en lång skadeperiod och har under de två senaste månaderna de bästa resultaten av alla svenskar.

– Vinc har definitivt gått framåt sen han fick Mikael Tillström som tränare. Han har ett ganska enkelt spel där han springer runt för att slå sin forehand hela tiden. Det lär sig motståndarna snabbt så han måste fortsätta att utvecklas.

– Han måste utveckla sin serve. Inte så att han ska slå en massa äss för det kommer han aldrig att göra. Han ska bara använda sin serve bättre, säger Mats Wilander.

Brasilien valde att byta ut Andre Sa mot Flavio Saretta som motståndare till Vinciguerra i den femte och avgörande matchen.

Det bytet hade brassarna inte mycket för. Vinc vann i tre raka set.

– Otroligt kul. Det här är det största jag har gjort, säger Andreas Vinciguerra.

En brasiliansk tv-reporter frågar hur det känns på presskonferensen och Vinc svarar att det alltid är lika kul att avgöra i sista matchen.

– Och det har ju du gjort många gånger förr, säger Mats Wilander snabbt och skrattar gott.

Wilander hetast

Men första gången ska alltså följas av fler – om Mats Wilander får rätt i hur Vinc kan utvecklas.

– Det hade varit kul att få spela hemma i Malmö där alla mina kompisar finns. Det gäller att jag fortsätter att utveckla mitt spel, säger Andreas Vinciguerra.

Han var het och laddad inför avgörandet men frågan är om inte Mats Wilander var hetast av alla i DC-laget.

Den kylskåpskalle liraren har snackat och gestikulerat sig igenom de tre DC-dagarna i kaptensstolen. När han inte tryckt i sig mjölkchoklad på löpande band.

– Möjligtvis hejade och skrek jag för mycket när jag levde med i spelet.

– Jag var likadan som spelare men visade det inte utåt. Bara inåt, säger Mats Wilander.

Han var på väg att inleda sin nya karriär med en förlust men räddades av framförallt Jonas Björkmans stormatch mot Gustavo Kuerten.

Elfte gången Sverige vänder ett underläge Bäst i DC-historien

Stefan Alfelt

ARTIKELN HANDLAR OM

Tennis