Matchfixning

Slog larm om matchfixning – blev utsparkad

Av: 

Jesper Spanne

SPORTBLADET

Två ungdomsspelare dömdes för mutbrott efter att manipulerat en svensk U19-match.

Men tränaren som slog larm om matchfixningen fick sparken av klubben.

– Av vilken anledning vet jag inte, säger Stefan Fredriksson.

På förhand ser det ut att bli en jämn match. Det är den 27 september 2017, sommaren gör en sista suck över Södertälje fotbollsarena när de båda mittenlagen Syrianska FC och Huddinge IF ska spela match i U19-ligan, division 1 Svealand. Ett femtiotal åskådare har samlats på läktaren, spridda rop ekar mellan arenans betongfundament, strålkastarna kämpar för att jämna ut kvällsmörkret.

När oddsen släppts en dag tidigare är Syrianska favoriter att vinna matchen. Men under matchdagen har oddsen börjat pendla till Huddinges fördel. Oddsen indikerar tydligt att Huddinge ska leda i halvtid. Efter 20 minuter av fallande odds plockas matchen bort från Bet365:s liveoddssida.

Enligt Svenska spels spelsäkerhetsexpert, som senare ska analysera oddsrörelserna, beror det förmodligen på att samma spelkunder som satsat pengar på Huddinge innan matchen, har fortsatt på samma sätt när matchen startat – trots att oddsen sjunkit lägre och lägre.

Stefan Fredriksson är huvudtränare för Syrianska vid tidpunkten. Ett möte har dragit ut på tiden och när han anländer till hemmalagets avbytarbänk har matchen redan startat.

– När jag kommer ligger vi under med 1-0 och det ser förskräckligt ut. Det märkliga var att vi hade haft en jättebra träningsvecka innan matchen, så jag förstod inte varför spelet var så dåligt. Jag börjar coacha oerhört hårt, men det sker såna enkla misstag hela tiden.

I den 29:e matchminuten gör Huddinge IF 3–0. Allt ser ut att gå som spelmarknaden indikerar.

– Det var väldiga felpass och brist på disciplin i omställningarna från våra backar. Och i samband med en hörna mer eller mindre lyfte en av mina killar på foten för att släppa fram bollen i eget straffområde, minns Stefan Fredriksson.

Stefan Fredriksson.

Genom två snabba hemmamål lyckas Syrianska trots allt reducera till 2-3, ett resultat som står sig till halvtid. När spelarna lämnar planen i paus försvinner Stefan Fredrikssons två mittbackar iväg för att fylla på vatten. Vid en av vattenkranarna intill omklädningsrummen börjar de prata med en jämnårig kille.

– De pratade uppjagat, liksom aggressivt. Min tydliga intuition var att det handlade om att vi hade fått fel resultat, att vi inte skulle gjort de där två målen. Det var bara en känsla av att det inte stod rätt till.

När spelarna och tränare Fredriksson återvänder till Syrianskas omklädningsrum blir stämningen snabbt kaotisk. Spelare anklagar varandra för att inte göra sitt bästa, några ropar ”Bet365, Bet365”.

– Det är tumult. Folk skriker åt varandra. Det är otroligt mycket aggression och ilska. Jag intog en avvaktande roll, för jag ville höra vad spelarna hade att säga, vad som skulle komma fram.

Efter några minuter lugnade situationen ner sig och Stefan Fredriksson gjorde ett par konkreta justeringar inför andra halvlek.

– Jag flyttade på mittbackarna. Och då spelade vi mycket bättre.

De taktiska förändringarna lyfter spelet. Syrianska vänder underläget och går upp i en 4-3-ledning. I slutminuterna tappar man ändå in 4-4, som också blir slutresultatet. Trots att det sena baklängesmålet tagit segern ifrån dem, är Stefan Fredriksson nöjd efter matchen.

– Då var känslan ”fan vad skönt”. Jag hade visat att vi är bättre än så här, att de här spelarna fuskade. Jag tyckte det var tydligt, att förändringarna ledde till något helt annat i spelet.

Känslan av att något inte gått rätt till pyr efter matchen. Atmosfären i hemmalagets omklädningsrum ska i senare förhör beskrivas som ”ett jävla liv”. Stefan Fredriksson bestämmer sig för att gå till botten med händelserna och konfrontera spelarna han misstänker är inblandande i oegentligheter. Det är början på en utredning som ska ta sig hela vägen till tingsrätten.

Spelarna erkänner läggmatch

Under våren 2017 tar Stefan Fredriksson över tränarrollen för Syrianskas U19-lag. Han går på tidigare vandrad mark. Sju år tidigare hade han tillsammans med Djurgårdens nuvarande tränare Özcan Mechemichel tagit Syrianskas A-lag upp i Allsvenskan. Framgången följdes av uppdrag som huvudtränare för Tyresös damlag och därefter en utlandssejour till Turkiet.

Stefan Fredriksson var med och tog Syrianska upp i allsvenskan 2008.

Några månader innan U19-matchen mellan Syrianska och Huddinge hade snacket börjat gå. Det fanns indikationer på att några av lagets spelare inte gjorde sitt bästa under matcherna, och att det satsades pengar mot det egna laget. I februari 2017 bestraffades en av lagets spelare med avstängning av Svenska fotbollförbundet, efter att ha ertappats med att spela på egna matcher, något som förbundet fick reda på genom att Syrianska anmält händelsen.

– Det blev mycket möten hit och dit. Säkert 40 stycken totalt, säger Stefan Fredriksson.

Efter matchen mot Huddinge tar utredningen fart på riktigt. Svenska fotbollförbundet och polisen kopplas in. Gemensamt rekvireras transaktionshistorik från spelbolaget Bet365, där man misstänker att en stor del av spelen har lagts. I den begärda historiken finns det man letar efter. Den visar hur brodern till en av lagets mittbackar satsat pengar på att Huddinge ska leda i halvtid och vinna efter fulltid. Totalt resulterar spelen i en nettoutbetalning på drygt 600 brittiska pund. Samtidigt visar ett annat utdrag att den aktuella mittbacken själv satsat pengar på andra matcher där det egna laget spelat, något som strider mot Svenska fotbollsförbundets riktlinjer.

Den andre mittbacken har upprepade gånger försökt att starta ett konto hos samma spelbolag, men nekats eftersom han varit minderårig och använt oriktiga uppgifter. Han har haft bättre lycka hos andra spelbolag och genom familjemedlemmar upprättat konton hos Betsson och Expekt.

Vänsterbacken har även han en bror som satsat pengar på att Syrianska ska förlora. Pengarna har satts in via spelarens eget bankkort. Spelaren som stängdes av i februari för att ha spelat på sina egna matcher, har också satsat pengar på Huddinge. Han deltar inte i matchen, men satsar totalt 550 brittiska pund på att Huddinge ska leda i halvtid. Vinsten på spelet blir över 1 000 brittiska pund, ungefär 12 000 kronor. Samma person har under sommaren 2017 satsat emot sitt tidigare lag i fyra matcher, och har sammantaget vunnit ungefär lika mycket då.

Tillsammans med oddsrörelserna, de märkliga agerandet på planen och transaktionshistoriken från Bet365 ser bevisen starka ut. Men att satsa pengar på matcher där en anhörig eller vän spelar är inte olagligt. Inte heller är det olagligt att avsiktligt underprestera. Även om misstankarna om matchfixning finner stöd i transaktionshistoriken, skulle ett erkännande från spelarna om läggmatch inte räcka långt i rätten. Det är enligt svensk lag inte brottsligt att matchfixa.

För att polisen ska ha något konkret att undersöka krävs allra helst en muta, så att fallet kan tas upp i tingsrätten under brottsrubriceringen givande av muta. Veckan efter Huddingematchen kallar Stefan Fredriksson in spelarna han misstänker till sitt arbetsrum vid träningsanläggningen. I tur och ordning samtalar han med de båda mittbackarna, vänsterbacken och ytterligare en spelare.

Spelas in i hemlighet

Utan att spelarna vet om det spelas samtalen in. Mittbackarna nekar först, men när Fredriksson berättar vilka matcher han misstänker är riggade, säger en av spelarna: ”Men jag kan erkänna att det är en match och det är Huddinge”.

I det andra samtalet frågar Stefan Fredriksson ut den minderårige vänsterbacken. Spelarens säger i det inspelade samtalet: ”Först sa de ’du får pengar’, jag bara jag vill inte, alltså jag vill inte...”. ”De sa ’du kommer få betalt’ så jag bara ’jag vill inte lägga mig’.

Stefan Fredriksson frågar då vänsterbacken vem som erbjudit honom pengar för att lägga sig i matchen mot Huddinge. Svaret kommer snabbt: Han anger de två mittbackarna. I ett senare polisförhör ska vänsterbacken ta tillbaka sitt erkännande och utpekande. Han menar att Stefan Fredriksson agerat hotfullt och att han angett mittbackarna för att komma därifrån. Han ska i både förhör och tingsrättsförhandling ändra sin historia om vem som erbjudit honom mutan för att lägga sig, och understryker med emfas att det inte var mittbackarna, utan en okänd man.

Med inspelade erkännanden och gott mod går Stefan Fredriksson med sina inspelningar till klubbledningen. Syrianska är dock inte lika intresserade av de misstänkta spelarna. I stället fick Fredriksson försvara sig själv.

– Jag spelar upp erkännanden för klubbledningen och berättade att jag stängt av spelarna tillsvidare från att träna med laget. Strax senare väljer klubben att skicka upp en av mittbackarna att i stället träna med A-laget. Vad skickar man egentligen för signaler till de andra ungdomarna då? Den spelaren fick till och med sitta på bänken i en av A-lagets matcher i Superettan.

Många offer när idrotten tar sig in i rättssalen

Morgonsolen fyller Stortorget framför Södertälje tingsrätt. Det som började med en oskyldig ungdomsfotbollsmatch på Södertälje fotbollsarena, har snart ett år senare förflyttat sig in i vuxenvärldens rättskipande verklighet. De misstänkta spelarna, advokater, åklagare och vittnen samlas för en avslutande förhandling och slutplädering i matchfixningsmålet.

De två misstänkta mittbackarna har tidigare under rättegångsförhandlingarna tagit tillbaka sina erkännanden från Stefan Fredrikssons ljudinspelning. Spelarna menar att deras tränare tvingat fram svar med aggressiva frågor, och att erkännandet bara var ett sätt att få slut på frågorna.

Den 16-årige vänsterbacken, som misstänks ha blivit erbjuden en muta från sina lagkamrater för att lägga sig, pressas hårt av åklagaren under den sista förhandlingen. Han ändrar sin historia ytterligare en gång och menar att en främmande man tagit kontakt med honom och erbjudit mutan, i stället för hans misstänkta lagkamrater, som han angav i Fredrikssons ljudinspelning.

Oavsett vem som bär skuld och inte, återkommer 16-åringen under förhandlingarna till ett ostridigt faktum:

– Jag var femton år gammal. Jag är sexton nu.

Alla är de unga talangfulla spelare som introducerats för möjligheten att tjäna enkla pengar. Spelare som nu riskerar långa avstängningar från fotbollen – en dödsstöt för proffsdrömmen.

Och berättelsen bär fler offer än prisgivna idrottskarriärer. En talangfull ungdomsspelare förlorade kärleken till fotboll, eftersom alla bara frågade om betting. En tränare som exponerade en ljusskygg verksamhet fick betala civilkuragets pris i form av ett förlorat jobb. En idrott fick ännu mer fart i en sluttande rutschkana av korruption.

Ordföranden: ”Bara svarta rubriker”

Fjorton dagar efter att tingsrättsförhandlingarna avslutats avkunnas domen. De två U19-spelarna fälls för givande av muta och döms till ett villkorligt straff. En längre avstängning från fotbollen väntar dem båda. Vid det laget har Stefan Fredriksson fått lämna Syrianska. Under ett träningstillfälle några dagar efter att han spelade upp erkännandena fick Stefan Fredrikssons tid i Syrianska ett abrupt slut. Klubben ville ha bort honom.

– Jag blev utkastad inför 20 av mina spelare. Av vilken anledning vet jag inte. Jag har begärt en skriftlig anledning, men självklart inte fått det.

Iso Gursac är ordförande i Syrianska. Han menar att dispyten med Stefan Fredriksson handlade om något helt annat än matchfixning.

– Nej, han har inte fått en skriftlig förklaring, men så sent som i december satt vi och diskuterade att han skulle träna A-laget. Och det tackade han nej till, så han ville inte var kvar. Han tjafsade med den dåvarande sportchefen, men det handlade om något helt annat, som jag inte behöver ta upp här, säger Iso Gursac.

Ordföranden tycker att det är upp till politikerna att bland annat förbjuda spel på ungdomsserier. Han menar också att Syrianska behandlas ofördelaktigt i medierna och att klubben svartmålas när de förekommer i artiklar kopplade till matchfixning.

Ni har väl fått beröm av idrottsförbunden för att ni anmälde den här incidenten?

– Om man som föreningen gör rätt, kontaktar förbundet, samarbetar med förbundet och erkänner att det här problemet finns, för det finns överallt, inte bara i Syrianska... Den föreningen behandlas ju väldigt illa, i pressen. Vilken förening kommer i framtiden att våga göra som Syrianska? Det står bara svarta rubriker i medierna.

Men tycker du att ni historiskt har hanterat det här problemet som nu?

– Jag talar om det här fallet. Vi anmälde det här till förbundet redan innan Stefan Fredriksson tränade laget. Det här ska inte förekomma. Och vi utbildar spelarna, anmäler till förbundet. Vi gör allt som står i vår makt. Men det får man inte cred för i medierna eller av andra. Vi motarbetas på alla sätt. Det här händer överallt, men det uppmärksammar ingen.

ANNONS

Båda lagen gör mål i ungefär hälften av alla brittiska PL-matcher. Den som vet mest vinner mest. Spela på Oddset! Spel från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB

Till Oddset

Publisert:

LÄS VIDARE

Christer var första elitspelare i världen att komma ut – ändå helt okänd

ÄMNEN I ARTIKELN

Matchfixning

Syrianska FC

Spel

Södertälje