Johaug om Björgens beslut: ”Tårarna rann”

SPORTBLADET

Martit Björgen bekräftar att hon ställer in skidorna i förrådet. Någonting som väcker starka reaktioner hos sina vänner och kollegor.

– Hon har varit en av mina största förebilder, säger Therese Johaug till NRK.

Det kanske inte kom som en chock, men det slog onekligen ner som en bomb. Marit Björgen, tidernas bästa vinterolympier, avslutar karriären.

Hennes besked väcker starka reaktioner runt om i skidvärden, inte minst hos den dopingavstängde stjärnan Therese Johaug.

– Marit har blivit en av mina bästa vänner. Jag önskar hon skulle fortsätta ett år till, men jag stöttar hennes beslut till 100%. Hon är 38 år och har vunnit allt, säger Johaug till NRK.

Foto: Bildbyrån
Johaug.

Johaug berättar att Björgen har varit en mentor och förebild under hennes karriär och att hon blev mycket berörd av stjärnans beslut att gå i pension.

– Tårarna rann, det måste jag erkänna. Det känns konstigt, hon har varit en av mina största förebilder. Vi har tränat väldigt mycket tillsammans utanför samlingarna. Vi har pushat varandra och sett till så att vi båda har utvecklats, säger Johaug.

NRK: Vad kommer du sakna mest utan Marit?

– Tryggheten.

Även Ingvild Flugstad Östberg, som stod Björgen väldigt nära, berättar att tårarna är nära.

– Nu börjar jag nästan gråta. Men jag har redan gråtit färdigt över det här. Jag tycker det är väldigt tråkigt. Hon försvinner inte, men det är fortfarande väldigt speciellt, säger hon till NRK.

ARTIKELN HANDLAR OM