”Damspelare ska tacka Gud för Federer och Nadal”

SPORTBLADET

Tävlingsledare i blåsväder – sågas av Serena

Foto: Tävlingsledaren Raymond Moore, här efter finalen mellan Victoria Azarenka och Serena Williams.

Raymond Moore, tävlingsledare i Indian Wells, har hamnat i blåsväder.

Anledningen är ett sexistiskt uttalande som har fått Serena Williams att rasa:

– Om jag vore damspelare skulle jag varje kväll gå ner på knä och tacka Gud för att Roger Federer och ”Rafa” Nadal föddes, för de har burit upp den här sporten.

Samtidigt som Serena Williams, USA:s största tennisstjärna, och Victoria Azarenka gjorde upp i titelmatchen började delar av en utskriven intervju med Raymond Moore, 69, cirkulera på sociala medier.

På frågan om vad turneringen i Indian Wells betyder för WTA, damernas spelarorganisation, svarade han:

– I mitt nästa liv vill jag bli någon inom WTA, för de åker snålskjuts på herrarna. De fattar inga beslut och har tur. Väldigt, väldigt mycket tur. Om jag vore damspelare skulle jag varje kväll gå ner på knä och tacka Gud för att Roger Federer och ”Rafa” Nadal föddes, för de har burit upp den här sporten. Det har de verkligen.

Vill se fysiskt attraktiva spelare

I intervjun kallar Raymond Moore Serena Williams för tidernas bästa tennisspelare, och han berättar att han ser några framtida stjärnor. Han nämner Garbiñe Muguruza och Eugenie Bouchard och klargör att han inte bara uppskattar dem för deras talang som tennisspelare.

– WTA har en handfull väldigt attraktiva spelare som kan axla hennes (Serenas) mantel och standarden på damtennisen har förbättrats avsevärt.

Med attraktiva... Syftar du på fysiskt attraktiva eller konkurrensattraktiva?

– Både och.

”Titta på Billie Jean King”

På presskonferensen efter finalen ombads Serena Williams kommentera tävlingsledarens utspel.

– Jag tycker förstås inte att någon kvinna ska gå ner på knä och tacka någon på det sättet. Uttalandet är inte så genomtänkt. Det finns många kvinnor som är spännande att titta på, precis som det finns många män som är intressanta att titta på. För att göra ett sådant uttalande måste du känna till historien, ha fakta och veta saker. Jag menar, titta på en sådan som Billie Jean King, som öppnade många dörrar för inte bara tennisspelare utan kvinnliga idrottare över huvud taget, säger Serena Williams.

Raymond Moore var ångerfull och bad senare om ursäkt.

– Jag fällde kommentarer om WTA som var extremt osmakliga och vilseledande. Jag är uppriktigt ledsen och vill be alla spelare och WTA om ursäkt, säger han i ett skriftligt uttalande.

ARTIKELN HANDLAR OM

Tennis