Frändén: De kommer stirra ner i avgrunden

Foto: TT
SPORTBLADET

PARIS. Paris Saint-Germain har klivit in i den där tiden på året som brukar innebära besvikelser och bittra tårar. Real Madrid tycks på sin höjd vara i uppvärmningsfasen av Champions League.

Kvällens match kommer att rädda hela säsongen för en av Europas två segeraspiranter.

Den andra kommer stirra rakt ner i avgrunden.

– Antingen sätter man sig ner och gråter eller så steppar man upp och fajtas.

Det var Dani Alves som hade ordet inför matchen på Parc des Princes i går och det är svårt att kräva en mer stringent sammanfattning av läget för PSG:s vidkommande.

Det snart åtta år gamla Qatar-projektet står numer varje år och faller med utslagsresultatet i Champions League.
I dag har de inget val, de måste släppa hästarna fria.

Passerade inte obemärkt förbi

Sedan sist har PSG vunnit över Marseille med 6–0 över två matcher, men förlorat Neymar. Frågan är vad som sätter mest spår. Paradoxalt nog tillåter skadeläget Emery att ge PSG:s hetaste anfallare Angel Di María en startplats i anfallet bredvid Edinson Cavani och Kylian Mbappé. Argentinaren har gjort 13 mål på 15 matcher under 2018 och att bänka honom i 90 minuter plus tilläggstid mot Real Madrid borta var snudd på kriminellt, givet Di Marías form och, skulle det visa sig, fru.

Hon heter Jorgelina Cardoso och blev mäkta upprörd när det visade sig att hennes äkta hälft skulle starta på bänken mot Real Madrid. ”Din instats + ditt extrajobb + dina mål + dina målgivande passningar + din bästa form = BÄNKEN. Men kvinnor förstår sig visst inte på fotboll” skrev Cardoso i ett Instagram-inlägg som inte direkt passerade obemärkt förbi.

Att Neymar är en spelare av alldeles särskilt virke står utom allt tvivel, men att PSG har en förmåga att överprestera utan sina största stjärnor är en annan sanning som supportrarna terapi-ältat i veckor nu. 4–0 mot Barcelona förra året inträffade ju trots allt med Neymar i motståndarlaget och 2015 skickade man ut Chelsea på bortaplan och förlängning, trots att Zlatan Ibrahimovic blev utvisad efter bara en halvtimme.

Real Madrid är ju också i stan och i går blev de hälsade på finast tänkbara sätt. PSG:s ultragrupper, som länge varit avstängda från arenan, är tillbaka i Parc des Princes båda kurvor i kväll och redan i går välkomnade de Real Madrid med ett kärvänligt ”Puta Madrid” ackompanjerat av bengaler utanför spelarhotellet.

Det kommer att bli en tät, för att inte säga klaustrofobisk, stämning på arenan i kväll och det är, förstås, Zinedine Zidane som sitter med bäst kort på hand. Hans Real Madrid må ha förlorat en hel del av sin mytiska stjärnglans i år, men tre Champions League-titlar på fyra år är en meritlista som kvällens hemmalag skulle offra vitala organ för. PSG:s slogan ”Revons plus grand” – låt oss drömma större – är ihopsnickrad för kvällar som denna.

– Det är en turnering vi gillar, konstaterade Sergio Ramos på sedvanligt retsamt sätt.

Står redan och balanserar

Real är på många sätt fransmännens spegelbild, för att inte säga antites, i år: En bedrövlig säsong i ligan, ett långt ifrån inspirerat gruppspel i Europa, men när det väl var dags för utslagsmatcher höjde man drastiskt nivån. Zinedine Zidanes mannar gjorde för all del en rätt medioker match i Madrid, men tog vara på Paris svagheter och ställde till med oreda först när gästernas koncentration började tryta.

Real Madrid kan kosta på sig att lägga ambitionsnivån någonstans kring ett oavgjort resultat, i kväll ska de mest bekräfta att de är Real Madrid. De förlorar i princip aldrig i de här lägena och en seger innebär att deras säsong lever vidare, halleluja.

Paris Saint-Germain står redan och balanserar på kanten mot avgrunden. De måste göra något de aldrig riktigt gjort tidigare. 33 procent av alla lag som förlorar med två mål i förstamötet tar sig förvisso vidare i Champions League, men väldigt få av dem har Real Madrid på andra sidan.

De har vunnit herrarnas Champions League på 2010-talet 00:43