Får lämna – efter att ha spelat padel

SPORTBLADET

Uppsala bryter kontraktet med Lindell: ”Tränaren vill ha bort honom”

Odin Lindell får lämna Uppsala Basket med omedelbar verkan.

Enligt det jurdiska ombundet Martin Klette ska klubbens motivering vara att centern spelat padel under en träningsledig helg.

– Jag betraktar det som trams, säger Klette.

– Jag är helt tom, säger Lindell själv.

Odin Lindell har spelat i Uppsala Basket de senaste sex säsongerna. Men nu får han lämna klubben med omedelbar verkan.

”Föreningen har beslutat att Odin Lindell inte ska träna eller spela med laget resten av säsongen. Uppsala Basket har fattat beslutet på vad man anser är bäst för framtiden.”, skriver klubben på sin hemsida.

Lindell själv är chockad över beskedet men vill inte uttala sig om vad som har hänt.

– Jag har fått instruktioner att hänvisa allt till mitt juridiska ombud. Men jag är helt tom, säger han.

”Helt oacceptabelt”

Det juridiska ombundet, Martin Klette, säger att Lindell enligt Uppsala ska ha fått lämna för att han spelat padel under en träningsledig helg.

Men den riktiga anledningen ska vara en konflikt med tränaren Kevin Gaines.

– Vad jag förstår på honom är det tränaren som vill ha bort honom, men den skiftliga motiveringen är att han förra helgen skulle ha spelat padel. De påstår att detta är ett brott mot hans avtal och att han dragit på sig en markant skaderisk av att spela padel. Det är själva grunden till att man stänger av honom i träning och matchspel och det är ju såklart helt oacceptabelt ur ett juridiskt perspektiv, säger Klette.

Vad tycker du om motiveringen?

– Jag betraktar det som trams.

– Jag har varit ombud i 21 år och det här är nog det tunnaste jag hört.

Klette är nu beredd att ta en eventuell tvist till tingsrätten.

– Min juridiska bedömningen är att klubben är ute på väldigt tunn is. I och med sitt agerande här om dagen när de stängde av honom från träning och match har klubben gjort sig skyldig till två stycken arbetsrättsliga övertramp. Det ena är att de gjort sig skyldig till arbetsrättsliga trakasserier genom att stänga ute honom från arbetsplatsen och det andra är att betrakta som en provokation att själv säga upp sitt avtal. Min juridiska bedömning är dels att han är berättigad till lön avtalstiden ut och dels att han är berättigad till ett allmänt skadestånd.

”Finns saker som inte fungerar”

Uppsalas klubbdirektör Christer Sjögren säger att Lindell inte fått sparken, men att han inte kommer att spela mer för klubben.

– Vi har valt att inte använda oss honom på match träning och i verksamheten från och med nu. Men vi kommer att göra det vi ska kontraktsmässigt resten av säsongen. Sedan är det en diskussion mellan klubben och hans representant. Han är självklart välkommen att söka sig till en annan förening.

Vad är det som ligger bakom?

– Med respekt för bägge parter kan jag inte säga så mycket. Det är ett beslut som har tagits över tid. I en grupp finns saker som inte fungerar och utan pajkastning så måste vi göra förändringar, det är sådant som händer på alla arbetsplatser även om det självklart inte optimalt. 

Sjögren vill inte kommentera uttalandet om att motiveringen ska vara att Lindell spelat padel eller om det fanns en konflikt med tränaren.

– Jag tänker inte föra en dialog i media. Vi får föra en dialog med honom i rätt sammanhang. Normalt sett är det inte ens fel att två bråkar. Vi får lära oss av det här. 

Sportbladet har sökt tränare Kevin Gaines utan framgång.

ARTIKELN HANDLAR OM