Vasaloppet 2016

”Ska någon hängas så är det jag”

Av: 

Linn Nordström

SPORTBLADET

Efter Vasaloppet: Herråkare kliver fram och berättar om kaoset

Årets Vasalopp har väckt mycket känslor, debatten efter loppet har handlat om hur dameliten stördes under upploppet.

Nu träder en ny "syndabock" fram och förklarar hur det egentligen ligger till.

– Ska någon hängas i debatten så är det jag, säger elitåkaren Joakim Engström till Dalarnas Tidningar.

Efter Vasaloppet diskades en herråkare för att han 800 meter innan målgång ska ha stört ettan och tvåan i damloppet. Juryns val har blivit omtalat, 26-årige motionären Rasmus Ax blev diskad och ensam utpekad som syndabock. Men nu uppdagas en helt annan historia, enligt Vasaloppsåkaren Joakim Engström från Mora är han mannen bakom kaoset.

– Ska någon hängas i debatten så är det jag. Alla krönikörer kan hänga ut mig hur mycket som helst. Lina och Smutna hade aldrig kommit ikapp Britta om det inte hade varit för mig, säger Engström till dt.

”Haka på mig”

När Engström närmade sig Oxberg kommer han i fatt Lina Korsgren som då låg på en femteplats i damklassen.

– Jag säger åt henne att "haka på mig, jag känner mig pigg" och jag känner Lina sedan tidigare så det är klart att hon fick åka släptåg med mig.

Engström satte upp bra fart och innan Hökberg var Lina Korsgren uppe på en tredjeplats efter att duon tagit sig förbi Astid Öyre Slind och Seraina Boner. Efter det sög de in slutsegraren Katerina Smutna som anslöt sig till följet.

– Vi kom ikapp Smutna som såg sin chans så hon hakade också på. Egentligen är det jag som kör upp de två till Britta, berättar Joakim Engström för dt.se.

Lina Korsgren berättar om hur det gick till när de kom i fatt ledaren i damklassen.

– Vi började ganska snabbt se skotern längre fram och då förstod vi att Britta (Johansson Norgren) var där och i Eldris tror jag det var så var vi ikapp klungan, berättar Lina Korsgren för dt.

Ökar pressen på Vasaloppet

Lina Korsgren uppmuntrar debatten som varit efter Vasaloppet men menar också att det tar bort fokus från de idrottsliga prestationerna som ändå krävs fast att en åkare tar rygg på en annan. 

– Det är bra att det blivit debatt, men samtidigt tråkigt att det tar fokus från min tredjeplats för den är jag jättenöjd med. Sedan är det tråkigt att en kille blir uthängd väldigt mycket, kommenterar Lina Korsgren.

– Jag tror det här sätter hård press på Vasaloppet att göra det bättre, svarar Lina Korsgren.

  Joakim Engström har tidigare varit topp 20 i Vasaloppet. I år slutade han på plats 88.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte Champions League i höst – skaffa ditt CMore-konto här – skaffa ditt CMore-konto här

C More

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Vasaloppet 2016

Vasaloppet

Längdskidor