”Skönt för tittarna att få lite variation”

SPORTBLADET

TV4 och SVT storsatsar på EM

1 av 2 | Foto: Hela SVT:s EM-trupp

SVT satsar på närvaro på plats i Frankrike – TV4 kontrar med en ny jättestudio i Stockholm som ska skapa samma känsla.

Men kanalerna ser det inte som ett krig om tv-publiken under EM.

– Det kan väl vara skönt för tittarna att få lite variation, säger programledaren Anna Brolin.

SVT och TV4 delar på fotbolls-EM i Frankrike. Enligt SvD Näringsliv har kanalerna betalat cirka 240 miljoner kronor för mästerskapet.

Samtidigt storsatsar de på sina sändningar och slutnotan uppges landa på runt 150 miljoner kronor per kanal.

– Vår EM-satsning är väldigt stor och omfattande som ett sådant här mästerskap kräver. Det känns väldigt roligt och jag tror att det kommer att bli ett grymt EM, säger TV4-Gruppen och C Mores sportchef Erik Westberg.

”Skapa närvaro”

TV4 har byggt upp en 540 kvadratmeter stor studio i Stockholm med en 60 kvadratmeter stor LED-skärm och den senaste tekniken.

– Vi har satsat på att skapa en närvaro för tittaren. Vår approach är att vi har vår studio som är i Stockholm, men vi kommer att ge en enorm närvarokänsla på samtliga arenor där vi är. Vi har också ett team som är på plats som följer svenska landslaget och även ett team som följer Camp Sweden, säger Westberg.

SVT har i stället satsat på två studior på plats i Frankrike.

– Vi satsar mycket på närheten. Studion i fanzon med upp till 100 000 personer kommer vara där och vi har även många reportrar på plats. Den andra studion ligger vid Eiffeltornet så man kommer att känna att vi är där, säger SVT:s projektledare för EM Marcus Törngren.

”Kommer bli väldigt häftigt”

TV4 är inte oroliga för att närvarokänslan går förlorad när de inte är på plats i Frankrike. 

– Jag har nog aldrig suttit vid en sådan här stor LED någonsin med livebilder. Det ser verkligen jättehäftigt ut och det är det vi hoppas kunna förmedla till tittarna. Att verkligen vara där. Det kommer nog att bli väldigt häftigt, säger programledaren Anna Brolin.

Någon kamp om tittarna vill varken TV4 eller SVT prata om.

– Vi är samarbetspartner. Enda fokuset för mig är att göra riktigt bra sändningar och jag hoppas båda vi gör riktigt bra sändningar. Det känns som att vi har förutsättningar, säger Törngren.

Westberg:

– Jag ser det som ett samarbete. Vi är jätteglada om SVT får många som följer EM där, det gynnar bara oss. Jag hoppas att vi båda kan förmedla den här festen ihop och jag tror verkligen att vi kan göra det. 

ARTIKELN HANDLAR OM