Rekordloppet i fara – efter arrangörsmiss

SPORTBLADET

Almaz Ayana krossade världsrekordet på 10 000 meter.
Men rekordet kan underkännas – efter en arrangörsmiss, skriver friidrottaren.com.

Det var alla tiders 10 000-meterslopp. Almaz Ayana slog det 23 år gamla världsrekordet med cirka 14 sekunder och därbakom radade de elva följande löparna upp tider som var personliga rekord, nationsrekord och/eller världsdelsrekord. Bland dem svenskan Sarah Lahti som med 31.28,43 kapade nästan halvminuten från sitt egna svenska rekord.

Saknas koner

Men nu riskerar alla rekord, inklusive Sarah Lahtis, att strykas då arrangören stått för en regelvidrig kon-miss. En läsare på Track and Field News läsarforum uppmärksammade att arrangören inte hade sarg runt om hela varvet som regeln säger. Det var i den kurva där sjukampens höjdhopp pågick som man under de första 6000 meterna inte hade någon avgränsning mellan bana ett och innerplan. Enligt friidrottaren.com ska ”20 cm höga koner placeras ut med max fyra meters mellanrum”  där man inte kan ha vanlig sarg.

Det är i nuläget inte klart hur internationella friidrottsförbundet, IAAF, kommer att agera. Kan man hitta tv-vinklar på hela loppet kan man möjligen avgöra att ingen har dragit någon fördel av sargbristen, annars är regelboken tydlig med att rekordet inte borde godkännas.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS