Sverige kan få fler OS-platser: ”För dialog”

1 av 2 | Foto: Bildbyrån
Anders Danielsson
SPORTBLADET

RIO/STOCKHOLM. Fem ryska kanotister stoppa från OS.
Det kan ge Sverige två extra platser i Rio.

– Vi för en dialog med SOK huruvida vi hanterar det, säger Anders Danielsson, generalsekreterare i kanotförbundet till Sportbladet.

SOK gör en bedömning under kvällen.

IOK har överlåtit specialförbunden att avgöra vilka ryska idrottare som får ställa upp i OS.

I det internationella kanotförbundet väljer man nu att stänga fem ryska idrottare, däribland guldmedaljören från OS i London i K2 200 meter, Alexander Dyatsjenko.

– Vi har vidtagit snabba åtgärder och tagit bort alla idrottare där det finns bevis för dopning. Det här är ett hårt slag för den olympiska rörelsen och vi är ledsna att det drabbar vår sport, säger Simon Toulson, generalsekreterare i det internationella kanotförbundet.

Svenskar kan få åka

De avstängda kanotiserna kan nu också påverka Sverige – positivt.

Ett ryskt par stängs av i K2 200 meter, och Sverige står först i kön. Det Svenska Kanotförbundet har nu blivit muntligt erbjudna en OS-plats.

Beslutet hänger på SOK. Det är de som beslutar om de vill skicka fler svenska representanter.

– Vi fick beskedet i morse. Den idrottsliga prövningen har vi inte hunnit göra ännu. Det är inga nya kriterier som gäller, utan vi prövar igen mot de gällande kriterierna, säger Peter Reinebo, verksamhetschef i SOK.

”Tror mycket på dem”

Aktuella att få åka till Rio är Joel Elenius och Erik Sandbacka. Förra året kom paret sexa i EM. Om det räcker till OS-platser är ännu oklart. Anders Danielsson, generalsekreterare i kanotförbundet, vill inte säga för mycket.

– Vi har en dialog huruvida vi hanterar det. SOK har ju krav på placering och resultat. Från förbundet så ser vi positivt på det, vi tror mycket på dem, säger han.

Sedan tidigare är Petter Menning, Karin Johansson, Sofia Paldanius, Linnea Stensils och Isak Öhrström uttagna kanotister.

ARTIKELN HANDLAR OM

IOK

Kanot

Sommar-OS