Dahlby uttagen till OS – efter bytet

Reporter: Malin Wahlberg

Publicerad:
Uppdaterad:

”Det är oerhört tragiskt”

Dahlby fick klartecken för OS i dag.
Foto: TT
Dahlby fick klartecken för OS i dag.

Håkan Dahlby har legat sömnlös efter att han missade i OS-kvalet till Rio.

Men efter att SOK bytt kvotplatsen från luftgevär till lerduva får 50-åringen åka till Brasilien.

– Det är kul för mig, men oerhört tragiskt för personen som inte får åka, säger Dahlby.

Håkan Dahlby misslyckades på VM i lerduveskytte i september och missade sista chansen att ta sig till OS.

Trodde alla.

Men nu är 50-åringen klar för sitt fjärde olympiska spel efter att SOK bytt kvotplats.

Sverige hade två platser i skeetskytte och en i luftgevär, men nu går i stället platsen till dubbeltrappskytten Dahlby.

– Vi har den unika möjligheten att vi kan göra ett byte mellan olika discipliner i skyttesporten och vi tillsammans med SOK gjorde en noggrann analys av de aktiva och vår slutsats blev att Håkan var vår bästa kandidat och gjorde då ett byte från en gevärsdisciplin till dubbeltrapp. Det är inte så dramatiskt som det låter, säger skytteförbundets sportchef Jonas Edman.

Dahlby hade räknat bort OS när han i november fick reda på att chansen fortfarande fans. Han trodde dock aldrig att det skulle hända.

– Det har varit en lång resa och väldigt oviss. Jag trodde aldrig att det här skulle bli verklighet, men i och med att jag fortsatte att skjuta så bra gick det vägen säger han och fortsätter:

– I går när Jonas ringde och sa att det är möte med SOK, det trodde jag inte. Chansen var väldigt, väldigt liten. Ofta vill man inte ta bort kvotplatsen från den som har tagit den, men det är SOK som bestämmer.

”Oerhört besviken”

Dahlby lider med skytten som nu inte får åka.

– Det är oerhört tragiskt. Det är kul för mig, men det är väldigt tragiskt för gevärssidan och personen som inte får åka.

Michaela Arvidsson sköt kvotplatsen till Sverige, men har enligt SOK inte uppfyllt kriterierna. Alternativet hade varit att ge den till Lotten Johansson som finns med i SOK:s Topp- och talangprogram.

– Hon (Michaela) var väl nummer tre på listan över kandidater. Det är klart att hon säkert är oerhört besviken, men vi har också varit väldigt tydliga med att när man tar kvotplatser tar man dem inte själv utan till Sverige, säger Edman och fortsätter:

– Visst är det ett tufft beslut och ett av de mindre angenäma i mitt jobb. Det är medaljens baksida att vara ansvarig.

Har sådana här beslut tagits förut?

– Mig veterligen har man inte gjort det förut. Jag tror inte den här möjligheten har funnits så länge. Håkan har uppfyllt det som SOK betecknar som grundkriteriet och Lotten har inte det. Hon har uppfyllt kriteriet för talangnivå. Man skulle kunna ta ut en talang före en toppare, men vi bedömer att Håkan är en potentiell medaljkandidat och då vore det direkt fel att inte ta ut honom.

Dahlby, som vann silver i London, har varit och tävlat på OS-banorna i Rio och hoppas nu på ny medalj.

– Jag var jättebra i Rio. En duva till finalen och tre till guldet, det är ingenting. Det kan gå hur bra som helst. Det gick ju bra förra gången, säger han.

Publicerad: