Boxades med bruten hand – i 13 års tid

SPORTBLADET

Amir Khan berättar om skadan

Foto: Amir Khan, till höger, berättar nu om skadan som plågat honom i 13 års tid.

I 13 års tid har han boxats med en bruten hand.

Nu har den brittiske stjärnan Amir Khan genomfört en operation.

– Jag har bara slagits med 30 eller 40 procents kraft, säger Khan till The Sun.

Som 17–åring slog Amir Khan, 29, igenom då han tog ett OS–silver i lättvikt.

Fem år senare fullföljde britten sin livslånga dröm om att bli världsmästare – då han vann WBA–bältet i lätt weltervikt.

Nu avslöjar Khan att han vid bägge tillfällena boxades med en bruten hand. Det var nämligen redan 2003, på junior–OS, som Khan bröt handen efter att ha slagit sin kvartsfinalsmotståndare i huvudet. I sin andra proffsmatch, drygt två år efter händelsen, förvärrade Amir Khan sedan skadan.

”Var tvungen att fortsätta slåss”

– Jag har bara slagits med 30 eller 40 procents kraft för att den varit så dålig, säger Amir Khan till The Sun.

För tabloiden berättar Khan nu om den långvariga skadan – sedan han nyligen genomgått en operation. Efter att ha tagit ben från sin höft och med hjälp av metallpinnar satt in dem i högerhanden ska Amir Khan i oktober återigen kunna börja träna.

– Jag höll nyheterna om min skadade hand tyst för alla. Jag var tvungen för jag ville inte att någon av mina motståndare skulle veta något om det, jag ville inte ge bort en fördel, förklarar Amir Khan och fortsätter:

– Jag kommer ihåg dagarna då jag boxades med en hand på träningen men var tvungen att fortsätta slåss för att bibehålla ryktet kring mitt namn och för att få erfarenhet.

Drömmen om att bli världsmästare så fort som möjligt tillsammans med ryktet han började bygga upp och pengarna som han därmed tjänade gjorde att Amir Khan valde att strunta i en operation.

”Jag har fajtats med en hand”

– Jag vet att folk kan ifrågasätta varför jag inte genomförde operationen tidigare men jag kunde inte – jag var för inställd på att jaga min dröm om att bli världsmästare och jag var med i stora fajter.

Efter de tidiga framgångarna har Amir Khan, sedan han gått upp två viktklasser, de senaste åren haft det jobbigare och dömts ut av experter. Nu siktar han dock på en comeback i januari – och har förhoppningar om att återta världsmästarbältet.

– Min karriär har varit fantastisk men nu vill jag se hur det kommer att vara med en bra hand.

– Jag har fajtats med en hand men nu kommer jag fajtas med två.

ARTIKELN HANDLAR OM

Boxning