Nya dödshot mot Sebastian Samuelsson

Skidskytten om dopningsdebatten: ”Viktig fajt att ta”

avTT

Foto: Andreas Hillergren/TT
Sebastian Samuelsson under OS.

I dag ska Wada besluta om att kanske häva avstängningen av Rysslands antidopningsorganisation Rusada.

Förslaget har väckt skarp kritik. Men också framkallat nya dödshot mot den svenske skidskytten Sebastian Samuelsson.

– Vill inte låta mig skrämmas, det är en viktig fajt att ta, säger han till DN.

Samuelsson avstod från världscuptävlingarna i Tiumen i våras på grund av att Ryssland inte har någon fungerande antidopningsorganisation. Han fick då ta emot en hel del hot för sitt ställningstagande. Och sedan det i förra veckan framkom att internationella antidopningsorganisationen Wada nu ska besluta om att kanske tillåta Rusada att återuppta sitt antidopningsarbete har Samuelsson fått nya hot. I ett anonymt mejl hotas han med en rysk dödspatrull som ska komma och ta honom om han inte betalar en stor summa pengar.

– Det är obehagligt, absolut. Jag hoppas att det inte är någon fara, jag tror kanske inte det heller, men det här är något jag kommer att polisanmäla när jag kommer hem till Sverige, säger Samuelsson till DN.

– Jag brinner så mycket för de här frågorna och tycker det är så viktigt att jag haft svårt att vara tyst.

Inte uppnått kraven

Wadas granskningskommitté rekommenderar Wada att vid sitt styrelsemöte på Seychellerna idag häver avstängningen av Rusada, som varit avstängt sedan november 2015 då det avslöjades att det förekommit omfattande och statsstödd dopning i Ryssland.

Detta trots att Ryssland fortfarande inte har uppnått kraven att erkänna McLaren-rapporten och ge Wada tillgång till de lagrade dopningsproverna i Moskva.

Röstar emot

Förslaget har kritiserats från många håll och en av Wadas styrelsemedlemmar, vice ordförande Linda Hellestad, Norge, har sagt att hon tänker rösta emot förslaget.

Wada-ordföranden Craig Reedie hävdar att förslaget "har en pragmatisk grund och innebär en nyanserad tolkning" av hur man ska få ryskt antidopningsarbete att fungera.

ARTIKELN HANDLAR OM

Wada

IOK

Ryssland