Therese Johaug: ”Beredd på plakat om mig”

Norske stjärnan är medveten om risken för reaktioner när hon gör comeback i världscupen

Av: Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

KVITFJELL. Therese Johaug, 30, har rest sig efter en svår tid.

Den norska skidstjärnan blickar mot världscupspremiären i finska Ruka och har förberett sig på att hennes återkomst kan väcka starka känslor och innebära rena hån.

– Jag tror nog att det kommer att dyka upp plakat utmed banan när jag kommer dit, säger hon.

När det norska landslaget under torsdagen bjöd in till mediaträff var det högt uppe på Kvitfjell, en timma från Lillehammer. Under förmiddagen genomförde laget ett intervallpass i uppförsbacke, en favoritgren för Therese Johaug. Stjärnan startade en bit bak i ledet, men var överlägset först upp.

– Jag känner att formen är bra och det är ju den typen av pass som jag är bäst i. Jag lägger inte för mycket kraft på dagens pass i förhållande till vad jag står. Det var ett tröskelpass och vi har olika tröskelfart och det kan inte jämföras med det som vi kommer att göra i vinter, säger Therese Johaug.

Men din mjölksyratröskel är rätt hög..?

– Ja, jo! Det är positivt att jag har fått göra det jag ska inför vintern. Men jag ska inte skruva upp förväntningarna heller.

När vi talas vid efter träning och lunch börjar snön falla utanför de spröjsade glasrutorna på fjällstugan.

En signal om att vintern är i antågande.

För Therese Johaug, som sonat sitt straff, stundar comeback på skidor efter den långa dopningsavstängningen. Hon har missat två världscupsäsonger, VM i Lahtis 2017 och OS i Pyeongchang 2018.

Hennes förra säsong 2015/2016 slutade med seger i världscupen och första plats i distanscupen.

Den norska skidåkaren ser fram emot att tävla i världscupen igen, men är också medveten om alla kanske inte kommer att uppskatta hennes närvaro efter dopningsavstängningen. Hon är beredd på att premiärhelgen den 24–25 november kan bli utmanande.

Redan i samband med att hennes avstängning var avklarad i våras berättade Therese Johaug om att hon förväntade sig att vinterns comeback skulle kunna innebära olika reaktioner och att det var något hon skulle få acceptera. Hennes manager Jörn Ernst sa till Sportbladet att Therese Johaug behövde förberedas inför återkomsten i tävlingsspåren.

Med två månader kvar den norska stjärnan rustad även för den formen av utmaningar.

Hur tror du att konkurrenterna kommer att ta emot dig i vinter?

– Jag vet att det säkert blir både och. En del kommer att tycka det är bra att ha mig tillbaka och sen finns det kanske någon som kommer att vara med negativ med tanke på det jag varit med om. Jag tänker att det är naturligt. Jag kan inte göra något åt vad andra tänker och känner. Det är viktigt att stå trygg i sig själv och vara tillsammans med de personer som står mig nära och ger mig energi. Och vara beredd på att folk kommer att vara negativa.

Möttes av en skylt

När det norska landslaget anlände till just finska Ruka inför premiären för två år sedan hånades laget.

Mitt i mellan vallabodarna och tävlingsarenan satt en skylt som jämförde norska åkarna med DDR. ”DDR NORWAY SKI TEAM = DOPING TEAM”, löd budskapet.

Det norska landslaget kom till premiären efter en sommar och höst med en astmadebatt samt dopningsdomar mot Martin Johnsrud Sundby för felaktigt bruk av en tillåten astmamedicin och Therese Johaug, som använt en läppsalva med den förbjudna substansen clostebol.

Vem avsändaren var finns det fortfarande inga uppgifter om och initiativet väckte starka reaktioner på flera håll.

Åtgärder har vidtagits inom norsk skidåkning sedan dess. Lärdomar är gjorda och straff sonade. Men Therese Johaug är beredd på att det kan bli starka reaktioner just i Finland när hon börjar tävla igen.

– Jag tror nog att det kommer att dyka upp plakat utmed banan när jag kommer dit. Plakat om mig. Jag är väldigt förberedd på det, säger hon lugnt och för samtalet vidare:

– Folk får göra det som de anser är rätt för dom och så ska jag göra det som jag anser är rätt för mig och vara tillsammans med de som ger mig energi.  Det som har skett har skett. Jag har tagit det straff fått, säger hon.

Therese Johaug, längst till vänster på bilden, är beredd på en tuff comeback. Här under träningspasset i norska Kvitfjell.
Foto: Petra Thorén
Therese Johaug, längst till vänster på bilden, är beredd på en tuff comeback. Här under träningspasset i norska Kvitfjell.

Hon har inför säsongen dopningstestats flera gånger. Något som Therese Johaug välkomnar varje gång det sker.

– Jag har testats många gånger, säger hon.

Mer än vanligt?

– Nej. Som vanligt egentligen. Det är jättebra. De var i Seiser Alm och har varit hos mig i Oslo flera gånger.  Det är väldigt bra, det är toppen att de kommer, säger hon.

Therese Johaug har under sin avstängning lärt sig navigera rätt när kropp och psyke lever under en hård belastning. Det har hon haft nytta av i sommar och höst.

Har tvingats justera träningen

De senaste månadernas två tragiska dödsfall med nära kopplingar till det norska skidlandslaget och till Therese Johaug själv har tärt på krafterna. Först dog den före detta landslagsåkaren Vibeke Skofterud i en olycka och för drygt tre veckor sedan gick Ida Eide, före detta längdåkare och nära vän till Therese Johaug, bort.

– Jag vet själv att  saker tar på krafterna och jag har lärt mig mycket under de två senaste åren. Det är viktigt att lugna ner sig istället för att gå på en smäll, säger hon.

Under onsdagen hade Öystein Andersen, medicinskt ansvarig för längd i Norska skidförbundet, ett möte med åkarna i Kvitfjell. Budskapet då var just att de ska lyssna på kropp och själ och vara beredda på att dra ner på träningen de dagar när sorgen gör sig påmind.

Therese Johaug är införstådd med tankarna och lever efter mottot. Efter sommarens svåra period har hon dragit ned på träningen vid behov.

– Jag har fått anpassa passen lite efter hur kroppen har känts. Jag har gjort små justeringar här och där. Det är väldigt naturligt att man får göra när det har varit en så tuff tid som det har varit. Jag tror att det är viktigt att inte tro att man är en övermänniska, man måste ta hand om sig själv och hellre stå över ett pass och ta en extra vilodag än att ta en extra vilodag, säger Therese Johaug.

Damtränaren Ole Morten Iversen är förvånad över att skidstjärnan lyckats upprätthålla en så hög nivå på träningarna under den senaste tiden.

– Det har gått egentligen överraskande bra. Hon tycker det är tungt och tomt mellan träningarna men kör på bra, säger han.

Han tror att Therese Johaug kan balansera rätt:

– Det fanns en period för ett och ett halvt år sedan då hon använde träningen som terapi för sin frustation och höll på att möta väggen, det har hon sagt själv. Hon ska inte gå i den fällan nu. Hon har lite erfarenhet från det.

 
LÄS MER: Vinterstudion 2018/2019 - stor guide med alla tider

LÄS MER: Världscupen i längdskidor – stor guide. lopp för lopp

LÄS MER: Skid-VM i Seefeld 2019 – allt om mästerskapet

LÄS MER: Allt om skidor – allt du behöver veta om säsongen 2018/2019

 

Publicerad:

LÄS VIDARE