Sjöström simmar i svinottan: Ingen skräll

avKristoffer Bergström

Foto: Bildbyrån

Klockan 03.30.

Vi upprepar: halv fyra på natten.

Nu är det klart att alla svenskar som ska se Sarah Sjöström simma om OS-guld 2020 måste ge sig upp i svinottan.

– Jag simmar fort när som helst på dygnet om jag är i bra form, säger hon.

När världscupen inleddes i helgen vann Sarah Sjöström allt hon ställde upp i. I måndags lämnade hon Kazan för att flyga till turnéns andra stopp, Doha.

Sarah Sjöström toppar totalställningen på 60 poäng, 18 före ryska Julia Jefimova och 24 före ungerska Katinka Hosszu. Reglerna är komplicerade, exempelvis räknas bara tre resultat per helg oavsett hur många lopp du simmar, och de två första tävlingarna klumpas ihop till en minitävling, det så kallade första klustret.

Med så långt?

”Klustersegern borde vara klar”

Om det är svårt så bär med dig detta: det räcker att Sjöström gör en standardinsats i Doha för att vinna kluster ett och håva in 450 000 kronor.

– Jag känner mig bra. Inte alls sliten. Om ingen annan slår världsrekord under tävlingen här (vilket ger 20 poäng extra – ja, vi sa ju att det var rörigt, reds anm) så borde klustersegern vara rätt klar i alla fall, säger hon.

Foto: Privat
Sarah Sjöström på plats i Doha.

Förra veckan berättade Sjöström att hon slagit av på träningstakten inför världscupen, från fem simmade mil i veckan till två, för att inte slita ut kroppen. Med tanke på det är hon mycket nöjd med insatsen i Kazan.

– Den var absolut fem plus med tanke på förberedelserna och förväntningarna, säger hon.

”Inget emot att simma på morgonen”

Medan Sjöström förbereder sig för torsdagens tävlingar i Doha kommer ett pressmeddelande från Internationella olympiska kommittén. Där bekräftas vad som ryktats under lång tid: att OS i Tokyo vänder på den vanliga ordningen för simmarna. Försöken går på kvällen, finalerna på morgonen.

10.30 inleds finalpassen, japansk tid, vilket är 03.30 i Sverige. Ska du se Sjöström simma om guld på paradsträckan 100 meter fjäril kommer det alltså krävas att du går upp mitt i natten 27 juli om två år.

Sjöström är inte förvånad över beslutet, som beror på att simningen anpassats efter amerikanska tv-tider. Hon är heller inte särskilt störd av det.

– Det är ingen skräll. Jag simmar fort när som helst på dygnet om jag är i bra form. Jag har inget emot att simma på morgonen, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM