Är New England Patriots storhetstid över?

avCarl-Johan Björk

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: TT

Är New England Patriots storhetstid över?

Har Tom Brady klivit över på andra sidan kullen? 

För första gången det här århundradet är frågan befogad.

En förlust i kväll mot sensationslaget Miami Dolphins kan betyda början på slutet på en glimrande era.

Det finns ett lag som under 2000-talet varit i en klass för sig. 

Ett lag med en egen standard, med en en närmast mystisk förmåga att alltid vara i topp och nästan alltid i slutspel. 

Det är ett lag som man aldrig kunnat räkna bort, oavsett hur inledningen av säsongen har sett ut. 

Tills nu... 

Jag syftar givetvis på New England Patriots

Sedan 2000-talets start har Patriots vunnit sin division 15 gånger, och de två gånger de inte gjort det så har de placerat sig på plats nummer två. Under denna tid har de även tagit hem Super Bowl hela fem gånger. 

Receptet på denna framgång har stavats head coach Bill Belichick och quarterback Tom Brady, en kombination som visats sig vara helt fenomenal.

Tuffaste utmaningen

Ett lag vinner inte med endast en coach och en QB som gör allt jobb, utan det krävs ett lag med individer som köper det coachen säger och är redo att lägga egot åt sidan och lita på processen. Det här har vart Belichicks allra största tillgång, att sätta ihop en spelartrupp om 53 man som alla köper konceptet och är villiga att göra det som krävs för att tillsammans skapa ett vinnande lag. 

Nu, inne på sitt artonde år som HC för Patriots ser det ut som om Belichick ställs inför sin tuffaste utmaning. 

En inledning på 1–2, efter två raka förluster, den första mot Jacksonville Jaguars och den senaste mot Detroit Lions som inte kan benämnas annat en utklassning betyder Patriots sämsta start på flera år. 

För att kort sammanfatta det hela: 

Det är första sedan 2002 som Patriots förlorar två matcher i rad med mer än 10 poäng i vardera match. 

Bradys 133 passade yards mot Lions är det lägsta antalet sedan säsongen 2014. 

Patriots poängdifferential på -20 (poäng framåt/bakåt) är det sämsta genom de tre första matcherna sen säsongen 1995.

Mot Lions så samlade Patriots anfall ihop 47 spel totalt, vilket är det lägsta sedan 2010. 

Sex av Patriots nio draftval 2018 är placerade på skadereserven. 

Utöver de spelare som de tappade till andra lag inför säsongen så har de dragit på sig skador, och nu senast på RB Rex Burkhead och Rookie LB Ja’Whaun Bentley. Två spelare som har gjort mycket för Patriots i år både på sina respektive positioner men även på Special Teams. Dessa två herrar förväntas vara tillbaka först om cirka åtta veckor. 

Med det redovisat så gästas de i kväll av divisionens ledarlag Miami Dolphins (3–0) som har överraskat stort inledningsvis och spelat riktigt bra fotboll. 

De har i tur och ordning slagit Tennessee Titans, New York Jets och Oakland Raiders. En lista av motståndare som inte ser allt för skrämmande ut, men ändå ack så viktiga vinster att få med sig då de alla är lag som tillhör deras egen konferens (AFC). 

Har de det i sig?

Mötet med Patriots blir Dolphins hittills största prövning för säsongen där de verkligen kan visa resten av ligan att de är ett lag att räkna med, och även ta ett tidigt grepp om AFC East. 

Frågan är bara om de har det i sig? 

Det är nämligen så att hela AFC East tillsammans har en vinst/förlust balans om 1–27 mot Patriots på sin hemmaplan (läs den statistiken igen och låt det sjunka in). Så stort mentalt övertag har Patriots i divisionen att de endast förlorat en match mot resterande tre lag under tiden som de har varit en del i en och samma division. 

Det som talar för Dolphins är att de är heta just nu. Deras QB Ryan Tannehill spelar riktigt bra fotboll, de har en veteran RB i Frank Gore som springer bra med bollen samt tre pålitliga bollmottagare i Kenny Stills, Albert Wilson och Patriots föredettingen Danny Amendola. 

I försvaret leds dom av LB Kiko Alonzo som styr över ett ungt och snabbt försvar som kan sätta press på Brady med bland annat explosiva DE Cameron Wake. 

Dolphins HC Adam Gaze är också en stor anledning till varför det har gått bra inledningsvis, nyckeln till det är att han har fått ihop laget och även skapat en kultur där spelarna tydligt kör enligt devisen ”laget för jaget".

Men det absolut största hindret att forcera är spöket på Gillette Stadium där Dolphins inte har vunnit sedan 2008.

För att summera detta spännande möte så avslutar vi med att höra hur pass oroad Bill Belichick var efter förra veckans förlust mot Lions: 

– Jag tror varken man kan säkra en slutspelsplats i dag, eller elimineras.

Publicerad:

ARTIKELN HANDLAR OM