Svensson: "Alla inser att det råder en kris"

SPORTBLADET

Förre världsmästaren sågar brottningsreglerna i OS

Foto: Pelle Svensson

Otydliga regler och försiktiga brottare.

Nu fruktar förra världsmästaren Pelle Svensson för sportens framtid.

– Den grekisk-romerska stilen håller på att utplåna sig själv från OS, säger han.

Pelle Svensson, 69, gläds åt Johan Euréns, 27, OS-brons i grekisk-romersk stil.

Men samtidigt hyser den forne världs- och Europamästaren tvivel kring brottningens framtida status, där de korta ronderna gör brottarna försiktiga.

– De går och väntar på parterr hela tiden för att få ett överläge. När man bara har en och en halv minut på sig blir brottarna försiktiga och vågar inte ta risker. Det finns ingen som ger sig på några bakåtkast längre, för de vet att om de fastnar där så blir det svårt att reparera, säger Pelle Svensson som förespråkar mer tid i stående brottning.

"Borde kunna brottas i tre minuter"

– Hamnar man i underläge räcker det att låsa och hålla distansen ut, så straffas den som inte utnyttjat överläget. I stället borde man premiera stående brottning i tre minuter, och sedan en halvminuts parterr. Det är inget att bråka om, kan man cykla och springa i flera timmar ska man kunna brottas i tre minuter.

De räddhågsna brottarna är en sak.

Svensson anser också att de otydliga reglerna och svårbegripligheten för publiken är ett hot mot den grekisk-romerska stilens framtid.

– Kravet borde vara att när matchen är slut så ska man veta vem som har vunnit. Så är det inte nu och det är inte bra för attraktionskraften i sporten, säger Pelle Svensson som menar att fristilen kan vara den enda kvarvarande brottningsdisciplinen vid OS 2016.

– Alla som sysslar med brottning inser att det är en kris som måste rättas till. Den grekisk-romerska stilen håller på att utplåna sig själv.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS