De chockar experterna – i kväll ska de göra upp

SPORTBLADET

En färsking till coach, en utdömd quarterback och en trupp utan superstjärnor.

På förhand trodde ingen på dem.

Tio veckor senare är San Francisco 49ers hetaste laget i hela USA.

Foto: Firma Harbaugh/Smith.

Åtta år utan slutspel, 82 förluster på 128 matcher.

Jim Harbaugh tog över ett storlag på dekis när han kom till San Francisco inför årets säsong.

Nu är han hetaste kandidaten till årets coach i NFL.

– Jag älskar hur han motiverar oss och gör oss redo att vinna varje match, säger San Fran-spelaren Michael Crabtree om den omvittnat pedantiske Harbaugh.

– Alla är väldigt, väldigt fokuserade på detaljerna. Även om en receiver vet att han inte kommer få bollen i just det här anfallet, så springer han på 400 procent för att plocka bort försvararen, säger lagkamraten Joe Staley till ESPN.

Rookie i NFL

Jim Harbaugh värvades från collegelaget Stanford och hade aldrig varit head coach på NFL-nivå. Under hans ledning har 49ers vunnit sju av åtta matcher i höst, näst mest bakom regerande mästarna Green Bay.

Trots att laget egentligen saknar de där riktigt stora namnen.

Succéreceptet är ett tufft försvar – och ett envist springspel i offensiven.

– De bara mosar folk. De verkligen trycker bollen rakt ner i halsen på motståndarna, säger Washington-försvararen DeAngelo Hall.

Har lyft floppen

Jim Harbaugh har också lyckats få ut en produktiv säsong av quarterbacken Alex Smith – 27-åringen som valdes först av alla i draften 2007, och som har hånats som en av 2000-

talets värsta floppar.

– Han är på exakt samma nivå som de allra bästa i ligan just nu, säger Harbaugh, som själv var NFL-quarterback under 14 säsonger.

I kväll möter 49ers ett annat överraskningslag – New York Giants, som leder sin division med sex segrar på åtta matcher.

ARTIKELN HANDLAR OM

NFL