”Söderling kommer inte tillbaka till världseliten”

SPORTBLADET

Björn Borg tvivlar på svenske tennisstjärnans framtid: ”Hur mycket vill han satsa när han kommer tillbaka?”

Robin Söderling har inte spelat en Grand Slam-turnering sedan Wimbledon förra året.

Nu börjar Björn Borg tvivla på västgötens chanser att ta sig tillbaka till den absoluta världstoppen.

– Att han kommer tillbaka till den form och den jämnhet han hade tidigare tror jag inte kommer att hända, säger tennislegendaren till Sportbladet.

US Open inleds på måndag, men precis som i de fyra föregående Grand Slam-turneringarna finns det ingen svensk deltagare i herrsingelklassen.

Robin Söderling går fortfarande en oviss kamp mot körtelfebern och har inte spelat en match sedan den 17 juli förra året, då han krossade David Ferrer i Swedish Open-finalen i Båstad.

Situationen oroar inte bara 28-åringen från Tibro, utan också svensk tennis störste. Bakom Söderling kommer nämligen ingenting, sedan ingenting, sedan ingenting och sedan anonyma spelare som Patrik Rosenholm, Michael Ryderstedt, Christian Lindell och Carl Bergman.

– Jag och alla andra som älskar tennis hoppas att Robin får chansen att komma tillbaka. Vi väntar alla på den dag han kan spela matcher igen. Robin behövs för svensk tennis, säger Björn Borg.

”Har haft max otur”

Sportbladet träffade den förre världsettan på ett hotell i centrala Stockholm, där han hjälpte tv-profilen Tommy Engstrand med lanseringen av boken ”Mästare jag mött – Muhammad Ali, Björn Borg och jag”.

Robin Söderling var som bäst rankad fyra i världen. Han nådde två raka finaler i Öppna franska och vann tio ATP-titlar innan sjukdomen tvingade honom bort från tenniscirkusen.

– Han har haft max otur, säger 56-årige Björn Borg, som tror att Söderling får svårt att hitta sitt gamla jag.

– Jag tror att han får jättesvårt att ta sig tillbaka till den yttersta toppen. Blir han helt frisk kan han fortfarande vinna stora tävlingar, men att vinna en Grand Slam-titel, bli nummer ett i världen och komma tillbaka till den absoluta världseliten tror jag blir väldigt svårt.

Att Björn Borg tvivlar beror inte enbart på att Robin Söderling är matchotränad och har tappat delar av den fysik han har byggt upp sedan barnsben.

– Den mentala biten är en annan viktig grej. Robin har inte spelat tennis på väldigt länge och ska snart bli pappa. Han har släppt den hundraprocentiga fokuseringen, för det finns ett liv utanför tennisen. Att då slänga sig in i den hårda träningen och fokusera på tennis till hundra procent... Hur mycket vill han satsa när han kommer tillbaka? Jag vet inte hur hans tänk är.

”Alla försöker”

Har du någon kontakt med Robin?

– Nej, men jag har sett honom då och då. Jag vet att han mår bättre, men inte tillräckligt bra.

Vet du vad Sveriges just nu högst rankade spelare, Patrik Rosenholm, har för placering på ATP-rankingen?

– Jag skulle tippa runt 300.

377. Den siffran förknippar de flesta med text-tv, inte svensk tennis.

– Precis. Ha, ha, ha. Det är bara att hoppas att det vänder och vi vet alla vad (Jonas) Björkman, (Thomas) Johansson, (Magnus) Norman, (Nicklas) Kulti och (Mikael) Tillström gör... Alla försöker. Det finns en organisation, vilja och kunskap, men det tar fem-sju år innan vi får se nya namn från Sverige. Vi får ha tålamod, helt enkelt.

Är du sugen på att engagera dig i något projekt?

– Nej, det finns så många duktiga i den yngre generationen som redan är involverade, som har kunskap och kan tennis. De gör ett kanonjobb, säger Björn Borg.

ARTIKELN HANDLAR OM

Tennis