OS-hjältens skräck: ’Var rädd för att dö’

Shim Suk-hee träder fram – efter 14 års tystnad: ”Traumatiserad”

Sydkoreas landslag i short-track skakas av en skandal.

Flerfaldiga OS-medaljören Shim Suk-hee, 21, berättar att hon blivit torterad av sin egen tränare – i 14 års tid.

– Jag fruktade för mitt liv, säger hon.

Nyhetsbyrån Channel News Asia rapporterar att den fyrfaldiga OS-medaljören i short-track bröt ut i tårar när hon under tisdagen befann sig i rättegångssalen för att återigen vittna mot sin före detta tränare, Cho Jae-beom.

Shim Suk-hee säger att hon blivit utsatt för fysiskt våld och verbala övergrepp sedan sju års ålder, och att det hela eskalerat på senare år.

– Jag har blivit djupt traumatiserad av detta. Han har slagit mig och mobbat mig sedan jag var sju år gammal. En gång slog han mig med en hockeyklubba så att jag bröt flera fingrar och en gång kastade han metallföremål så att jag fick ett stort jack i pannan, säger hon.

”Kanske dör nu”

Bara veckor före hemma-OS i Pyeongchang förra vintern skedde ett nytt överfall, som Shim Suk-hee beskriver som ett av de allra värsta.

– Han sparkade och slog mig så hårt, speciellt mot huvudet, så att jag tänkte: ”Jag kanske dör nu”.

Cho Jae-beom har i förhör med polis erkänt att han slagit Shim och tre andra utövare i samband med träningsläger. Han menar att han gjorde det för att ”förbättra deras prestationer”.

I oktober månad dömdes han till tio månaders fängelse för misshandel, men han överklagade domen och därav den nya rättegången.

”Får psykologisk hjälp”

Shim säger att hon inte har vågat berätta om terrorn förrän nu, eftersom Cho ”hjärntvättat” henne och hotat med att avsluta hennes karriär om hon går ut med sin historia.

– Jag får psykologisk behandling för depression, ånger, sömnstörningar och posttraumatiskt stressyndrom, säger Shim Suk-hee.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.