På väg mot bragd – då slarvade han bort det

SPORTBLADET

Experten om Djokovic misstag: ”Värsta jag har sett”

1 av 4

Novak Djokovic var på väg att fullborda en bragdvändning.

Då slarvade han bort segern med ett ödesdigert misstag.

– Det är det värsta jag har sett, säger expertkommentatorn Thomas Enqvist i Eurosport.

Rafael Nadal vann den svettiga femsetaren och har chans att ta sin åttonde seger i Franska Öppna.

Semifinalen mellan den sjufaldige mästaren Rafael Nadal och fjolårsfinalisten Novak Djokovic utvecklades till en sanslöst rafflande, svängig och välspelad match.

Djokovic föreföll besegrad när Nadal först vann tredje set med 6–1 och sedan bröt fram till 4–3 i fjärde set.

Men Djokovic slingrade sig ur järngreppet och fixade fram ett femte set. Där bröt han tidigt och hade läge att gå fram till 5–3-ledning.

”Det är inte sant”

Men vid en till synes enkel smash framme vid nätet tappade Djokovic balansen och touchade nätet, vilket gav poängen till Nadal.

– Det är det värsta jag har sett. Han stöter i nätet redan på träffen, säger expertkommentatorn Thomas Enqvist i Eurosport.

– Det är inte sant, den här ska ju bara petas undan, men han missar i bedömningen helt, säger Eurosports kommentator Maria Strandlund som till vardags är Fed Cup-kapten.

– Såna här små saker kan vara avgörande för matchen. Men det är sånt som händer och i dag hände det vid rätt tidpunkt för ”Rafa”, säger förre storspelaren Mats Wilander i Eurosport.

277 minuters spel

Misstaget blev ödesdigert för Djokovic, som tidigare i matchen fått en viktig boll bortdömd, som på repriserna visade sig vara inne.

Nadal bröt sedan tillbaka och tog sig tillbaka in i matchen. Till slut vann spanjoren den dramatiska femsetaren med 6–4, 3–6, 6–1, 6–7, 9–7 efter fyra timmar och 37 minuter.

– Det är en väldigt speciell seger för mig och gratulationer till Djokovic. Han är en stor mästare och kommer att vinna här en dag, säger Nadal.

– Nadal vinner inte matchen för att Djokovic spelar dåligt utan för att han själv spelar så fantastiskt bra, säger Thomas Enqvist.

– Det är den bästa grusmatch jag har sett. Helt ofattbart bra tennis, säger Mats Wilander.

Ferrer i final

Rafael Nadal har vunnit samtliga finaler i Franska öppna sedan 2005, förutom 2009 (då Roger Federer besegrade Robin Söderling i finalen).

Faktum är att Nadal bara har förlorat en enda match i Franska Öppna, mot Robin Söderling i fjärde omgången 2009.

Nu har Nadal chansen att ta sin åttonde seger på Roland Garros.

I finalen på söndag väntar landsmannen David Ferrer som i sin semifinal senare på kvällen krossade hemmahoppet Jo-Wilfried Tsonga med 3–0 i set (6–1, 7–6, 6–2).

ARTIKELN HANDLAR OM

Tennis