Sverige kan avslöja tidigare blodvärden

Av: Malin Wahlberg

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: BILDBYRÅN, AP, UPPDRAG GRANSKNING

Norge vill inte offentliggöra tidigare blodvärden.

Men Sverige överväger att göra det för att rentvå sina åkare.

– Det är mycket troligt, säger skidförbundets nationella chef Per Åke Yttergård till SVT Sport.

Efter gårdagens Uppdrag Granskning överväger Sverige nu att avslöja tidigare blodvärden enligt SVT. Skidförbundet är upprört över anklagelserna i programmet och vill rentvå de svenska åkarna från dopningsmisstankar.

– Det är mycket troligt att vi tillsammans med dem som är uthängda för att ha höga blodvärden kommer att se till att vi verkligen klarar ut det här på ett bra sätt, säger skidförbundets nationella chef Per Åke Yttergård till SVT.

Internationella skidförbundets tidigare antidopningsansvarige Bengt Saltin, som var med i Uppdrag Granskning, välkommnar ett offentliggörande.

– Det vore väldigt positivt om Sverige överväger att lämna ut sina data. Det skulle säkert bli ett steg som andra länder inte kan undvika att ta intryck av. Det kunde få en dominoeffekt, säger han till SVT Sport.

Har ändrat sig

Det norska landslaget har dock inga planer på att lämna ut testresultat. Presidenten Erik Röste, som var tränare på 90-talet, tyckte då att man skulle köra med full öppenhet. Men nu har han ändrat sig.

– För oss är det inte så att vi inte vill göra det. Men det är personuppgifter som i princip säger lite och som man ska vara försiktig med att tolka, säger han till VG.

Inte heller Petter Northug tror att Norge kommer att offentliggöra blodvärden från tidigare år.

– Jag har inte fullständig överblick över alla mina värden. Men jag tror aldrig att det är något vi kommer att säga utåt, vad vi har för blodvärden, säger han till VG.

Testresultaten från tävlingar är belagda med sekretess men med godkännande från den aktive kan de offentliggöras.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN