Längdskidor

Anklagar Norge för att ha läckt Ulvangs namn

Av: 

Patrik Brenning

SPORTBLADET

SVT anklagar norska skidförbundet – och svarar på Dählies stämningshot

Männen bakom Uppdrag Gransknings program om misstänkt dopning i skidvärlden under 1990-talet svarar nu på kritiken.

I en chatt på programmets hemsida bemöter Hasse Svens och Magnus Svenungsson bland annat skidåkaren Björn Dählies stämningshot samt anklagar norska skidförbundet för att själva ha läckt Vegard Ulvangs namn.

Vegard Ulvang konfronterades i Uppdrag gransknings arbete med dokumentär om dopning.
Vegard Ulvang konfronterades i Uppdrag gransknings arbete med dokumentär om dopning.

Vegard Ulvang rasade mot SVT:s Uppdrag Granskning innan programmet sändes – men fanns sedan inte med överhuvudtaget. I chatten efter programmet anklagar nu SVT:s redaktion det norska skidförbundet för att ha läckt Ulvangs namn.

”Filmade vår sändning”

”Innan vi sände programmet har vi också naturligtvis lyssnat på synpunkter och kritik vi fått och gjorde den bedömningen att vi lyfter ut Vegards intervju. Vi skulle aldrig ha berättat att vi ens har intervjuat honom. Olyckligtvis så spreds våra listor troligtvis via norska skidförbundet som filmade av vår sändning till VG (den norska tidningen) som valde att publicera alla namn. Fult och helt felaktigt. På listorna finns personer med ett genetiskt högt blodvärde. Mvh/Hasse”, skriver reportern Hasse Svens på frågan varför Ulvang klipptes bort.

En som fanns med i programmet var Björn Dählie som nu hotar att stämma kanalen. Även det hotet svarade männen bakom programmet, Hasse Svens och Magnus Svenungsson, på i chatten på SVT:s hemsida.

”Hoppas det leder till diskussion”

”Ja. Vi har hört det. Vi fick även höra det när vi var i Oslo för två veckor sedan. Vi har värderat vår fakta i programmet och kommit fram till att detta kan vi berätta. Då gör vi det, även om andra blir vansinniga”, skriver Svenungsson.

Redaktionen backade samtidigt från uttalandet inför sändningen om att uppgifterna skulle ”skaka om skidvärlden”.

”Nja, skaka och skaka. Det har varit rejält tryck i medierna idag. En del norrmän skakar av ilska. Jag hoppas att det här leder till en diskussion. Det är så lätt att bara peka ut ryssar och finnar utan att fundera på att det faktiskt kan förekomma i Sverige och Norge”, skriver skriver Svenungsson.

ANNONS

Målglatt möte eller straff på övertid? Spana in helgens matcher på Stryktipset – fixar du 13 rätt?

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Längdskidor