Gustafsson ska ta MMA-bältet till Sverige

Av: Patrik Syk

Publicerad:
Uppdaterad:

Möter superstjärnan ”Shogun”: ”Jag är redo”

Det är den största matchen i svensk MMA-historia.

I centrum står en 25-åring från Arboga med siktet inställt på världens finaste MMA-bälte.

Mot sig har han en av sportens största profiler – Mauricio ­”Shogun” Rua.

– Han kan kasta vad som helst på mig. Jag är redo, säger ­Alexander Gustafsson till Sport­bladet.

Den gänglige boxningstalangen gjorde sin första MMA-träning för så sent som sex år sedan. Tidigt på söndag morgon, svensk tid, går Alexander Gustafsson den största matchen i svensk MMA-historia.

Vinner han supermötet i Seattle är han garanterad en chans på UFC-titeln.

– Det är ju mitt mål. Det är därför jag lägger ner allt jag har i det här. Jag ska ta bältet hem till Sverige, säger Gustafsson.

På bara ett år har svensken gått från en i mängden till rampljusets mitt. Hans råa talang, mästerliga boxning och förmåga att dominera sina motståndare har öppnat MMA-världens ögon för ”The Mauler”, som har vunnit 14 av 15 matcher.

Miljontals tv-tittare

Nu kliver han in i sin största match någonsin och han gör det mot en av sportens superstjärnor, förre titelhållaren Mauricio ”Shogun” Rua.

– Jag har följt honom sedan början av min karriär och han är ju en legendar. Men det spelar ingen roll vad han gjort tidigare i sin karriär. Jag ser honom som en farlig motståndare och är beredd på att möta den bäste ”Shogun” någonsin, säger Alexander Gustafsson.

Världsklassmotstånd väntar i såväl stående som på golvet, men ”Alex” hävdar att han är bättre än någonsin.

– Jag har haft bättre sparring än någonsin och har till och med blivit vigare. Han kommer antagligen rusa på mig från start och vilja slagväxla. När han märker att det inte funkar så försöker han antagligen ta ner mig på marken. Jag är förberedd på allt som kommer.

Matchen sänds direkt på amerikanska jättekanalen Fox inför miljontals tittare. Många menar att det är en av årets häftigaste galor, men inramningen påverkar inte svensken.

Tränat i San Diego

– Nej, inte alls. När jag väl står där är det bara jag och min motståndare som existerar. Det är som vilken match som helst. Att det är mycket uppmärksamhet är bara roligt, inte minst med allt stöd hemifrån. Jag njuter av varje sekund i rampljuset. Det motiverar mig bara.

För att förbereda sig på bästa sätt har Alexander Gustafsson spenderat fem veckor i San Diego med Team Alliance med bland andra Phil Davis, den ende som har besegrat svensken i ringen.

– Jag har haft ett riktigt bra träningsläger. Jag har klarat mig helt utan skador och krämpor under hela tiden och aldrig varit mer förberedd. Eftersom jag fick reda på matchen redan i somras har jag haft ovanligt lång tid att förbereda mig på, vilket är på både gott och ont. Det har gjort att vi har kunnat planera allt noggrant men satt prov på disciplinen och motivationen. Det är lätt att bli sliten men jag har haft segern som målbild hela tiden och jag känner mig mer än förberedd.

Det går ett rykte om att ditt team haft en tävling som sparringmotivation, tusen dollar till den som kan knocka dig. Är det någon som lyckats?

– Ha, ha, det kommer inte ske att någon knockar mig.

Galan sänds i C MORE EXTREME med start klockan 02.00.

Mauricio ”Shogun” Rua

Curitiba, Brasilien.

Ålder: 31.

Längd: 185 cm.

Karrären: 21 segrar, 6 förluster, 18 segrar på knock.

Viktklass: 93 kg (lätt tungvikt).

Stil: Thaiboxning, brasiliansk ‧jiujitsu.

Alexander ”the mauler” Gustafsson

Arboga, Sverige.

Ålder: 25.

Längd: 194 cm.

Karrären : 14 segrar, 1 förlust, 9 segrar på knock.

Viktklass : 93 kg (lätt tungvikt).

Stil : Boxning, brasiliansk Jiujitsu.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN