Skid-VM

Svenske professorn ska sätta dit fuskarna

Av: 

Kristoffer Bergström

SPORTBLADET

SEEFELD. Bloddopningen som Hauke, Baldauf och Poltoranin använt har varit omöjlig att spåra.

Men inom en månad tillverkas ett slags kit som kan förändra skidsporten.

– Jag fick en snilleblixt, säger den svenske professorn Christer Malm.

Max Hauke greps med en nål i armen mitt i Seefeld. Den österrikiske VM-åkaren höll på att pumpa in blod i sin kropp, en så kallad transfusion, vilket är ett svårupptäckt fusk.

För vad du sprutar in är oftast ditt eget blod, som du tappat ut och fryst vid ett tidigare tillfälle. Med dagens metoder går blodet inte att spåra, vilket är skälet att dopningsjägarna eller polisen vill ta fuskarna på bar gärning.

Någon procent bättre

– Det vanliga är att spruta in en halv liter blod för att få mer röda blodkroppar. Det gör att du får högre syrebärande förmåga och bättre kondition. Det ger någon procent mer, vilket är lika mycket som kan krävas för att vinna, säger Åke Andrén-Sandberg, ordförande i RF:s antidopningskommission.

Tre åkare har hittills erkänt att de bloddopat sig i samband med VM: utöver Hauke hans landsman Dominik Baldauf samt Aleksej Poltoranin från Kazakstan. Utöver dem är Andreas Veerpalu och Karel Tammjärv från Estland i polisens förvar.

Men till nästa VM kan det varken krävas erkännanden eller påkomna atleter. Tacka en svensk för det.

”Fingeravtrycket ändras”

– Vi har forskat sedan 2008 på det här och är i slutfasen. Under närmaste månaden ska vi tillverka en första version av ett analyskit som dopningslabben kan använda i samma maskiner som de testar för steroider med, säger professor Christer Malm på Umeå Universitet.

Vad Malm har funnit är att vissa proteiner förändrar sin struktur om blod varit fruset. Genom att söka efter den sortens biomarkörer ska det gå att bevisa huruvida otillåtna blodtransfusioner skett, bedömer han.

– Självtappning och lagring görs långt innan man behöver blodet. När man stoppar tillbaka fryslagrat blod blir det som att fingeravtrycket i blodet ändras, säger Malm.

Används tekniken på VM om två år?

– Ja, vi är klara med testerna inom ett år, så frågan får ställas till Wada. För principen är ganska enkel, men tekniken har varit oerhört svår att få stabil.

 
LÄS MER: Vinterstudion 2018/2019 - stor guide med alla tider

LÄS MER: Världscupen i längdskidor – stor guide. lopp för lopp

LÄS MER: Skid-VM i Seefeld 2019 – allt om mästerskapet

LÄS MER: Allt om skidor – allt du behöver veta om säsongen 2018/2019 

ANNONS

Krossar vi Storbritannien också? Förra VM gjorde Tre Kronor 60 % fler mål än vad vi släppte in. Den som vet mest vinner mest.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Oddset

Publisert:

LÄS VIDARE

Johaug utklassar Kalla, Stina och Halfvarsson

ÄMNEN I ARTIKELN

Skid-VM