Isabellah Andersson bästa europeiska

avEmil K Lagnelius

SPORTBLADET

Imponerade stort i maraton

DAEGU, SYDKOREA. Isabellah Andersson, 30, gjorde ett mycket bra maraton och slutade sjua, som bästa europé.

Men tre kenyanskor knäckte svenskan.

– Jag har väldigt mycket att jobba på, säger Isabellah självkritiskt.

Isabellah Andersson hängde med bra i det ganska långsamma tempot i maratonloppet som avgjordes i centrala Daegu. Men strax efter 30 kilometer ryckte kenyanskorna Edna Ngeringwony Kiplagat, Priscah Jeptoo och Sharon Jemutai Cherop iväg, tillsammans med etiopiskan Aberu Kebede.

Isabellah Andersson orkade inte haka på.

”Bättre än senast”

– Mellan 30 och 32 kilometer började de att öka. Jag kände direkt att, det här går fort, det var inte min fart. Jag känner mig själv och kände direkt att det här kommer jag inte att orka. Jag visste hundra procent att jag inte skulle följa med, säger Isabellah när hon sätter sig på trottoaren och pustar ut i målfållan.

I den tryckande hettan vid EM i Barcelona slutade hon femma på tiden 2.34,43 och kollapsade i målfållan. Nu slutade hon sjua i VM på tiden 2.30,13.

– Det är mycket bättre än senast. Placeringen är inte bättre, men jag är nöjd över att komma i mål, säger hon om sin insats som är den bästa svenska VM-placeringen i maraton sedan Kjell Erik Ståhls fjärdeplats 1983.

Ser fram mot OS

– Jag är väldigt nöjd, men väldigt trött och lite besviken att jag inte har farten. Jag har mycket att jobba på, så jag vet att jag kommer någon gång.

Den Kenyafödda svenskan Isabellah Andersson hyllade de tre kenyanskorna som la beslag på samtliga medaljer. Edna Ngeringwony Kiplagat vann guld på 2.28,42 – 17 sekunder före Priscah Jeptoo och 31 sekunder före Sharon Jemutai Cherop.

– De var bättre än jag i dag. Kiplagat var bäst på redan på startlinjen. Hon springer väldigt lätt.

Isabellah Andersson får nu se fram emot OS nästa år.

– Jag har inte farten i kroppen. Det var inte värmen i dag. Det var farten som gjorde att jag inte orkade på slutet. Nu ska jag träna snabbhet.

ARTIKELN HANDLAR OM