”Jag utsågs till syndabock”

SPORTBLADET

Staffan Olsson om senaste hemma-VM

Senaste hemma-VM blev en mardröm för Staffan Olsson.

– Det var hemskt.

Nu hoppas förbundskaptenen att de jobbiga erfarenheterna ska hjälpa spelarna i dagens landslag.

Foto: Olsson.

Om 15 dagar spelar handbollslandslaget premiär i hemma-VM.

I dag i ”Vinter” i radions P1 berättar förbundskapten Staffan Olsson öppenhjärtigt om sina upplevelser av förra VM på hemmaplan – 1993 då han och resten av Bengan Boys var regerande världsmästare och nyblivna OS-silvermedaljörer.

– Det var första gången som jag kom i kontakt med förväntningar och tryck. Det var hemskt. Jag var inte i form. Hade svårt att göra mål, berättar Olsson.

Laget blev utklassat av Ryssland i semifinalen och tog brons till slut.

– Dock var jag den som hade överlägset flest målgivande passningar under mästerskapet. Men det hjälpte inte. Jag utsågs till syndabock. Jag fick massvis av kritik. Jag upplevde att hela skulden var min. Att det var mitt fel att vi inte längre var världsmästare.

– Jag var inte förberedd på denna känslostorm. Jag tror inte att någon i ledarstaben heller var förberedd, det var ingen som kunde hjälpa mig. Jag kände att allt var misslyckat.

– Denna mörka känsla bar jag med mig i många år. Jag kunde inte släppa den utan tog fram den hela tiden då jag försökte skydda mig mot detta spöke som jag själv skapat, minns Olsson.

För Sportbladet berättar Olsson hur han hoppas att de här tuffa erfarenheterna ska kunna hjälpa hans och kollegan Ola Lindgrens

spelare inför det stundande hemmamästerskapet.

– Självklart kommer vi att ta upp det här i diskussionerna inför turneringen, säger han.

– Jag kan berätta om mina erfarenheter, om att försöka se de positiva sakerna och ta åt sig av dem och inte känna en jävla massa måsten.

– Det är viktigt att det är högt i tak i gruppen så att man vågar prata om problem och jobbiga situationer. Och att man tar tag i

sakerna med en gång när de uppstår.

Olsson fick spela ytterligare ett mästerskap på hemmaplan – EM 2002. Det blev hans höjdpunkt i landslaget med guld och en hjälteroll i

finalen.

– Då kunde jag suga åt mig av de positiva sakerna, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM

Handboll