Kritiken efter otäcka bilderna: ”Skamligt”

SPORTBLADET

Brittiske maratonlöparen Callum Hawkins kollapsade två gånger om strax före målgång i Commonwealth Games.

Nu sågas arrangören efter att medicinsk hjälp dröjt flera minuter.

– Det är skamligt, säger förre VM-guldmedaljören Steve Cram.

Otäcka bilder utspelade sig i maratontävlingen Commonwealth Games i Australien.

Brittiske långdistanslöparen Callum Hawkins, 25, kollapsade i ledning strax före målgång.

Men någon medicinsk hjälp fanns inte längs med banan och i stället gjorde en yrslig Hawkins ett försök att ställa sig upp och fortsätta loppet, men slog då huvudet i en trottoarkant, skriver Daily Mirror.

Brittiska friidrottsförbundet bekräftar även att Hawkins vårdas på sjukhus, men att han – efter omständigheterna – mår okej.

”Callum har tagits till sjukhus för att genomgå en medicinsk undersökning vilket är en standardprocedur. Han stöttas av vår medicinska personal och i detta läge finns inga allvarliga skador”, skriver förbundet på Twitter.

1 av 2 | Foto: STRINGER / X80002

”Det är skamligt”

Men nu riktas skarp kritik mot tävlingsarrangören.

Trots att Hawkins – Storbritanniens näst bästa långdistanslöpare genom tiderna bakom Mo Farah – kollapsade bara tre kilometer från målgång fanns ingen medicinsk personal i närheten.

Det dröjde flera minuter innan 25-åringen fick hjälp och förre VM-guld- och OS-silvermedaljören på 1 500 meter, Steve Cram, tycker att Hawkins borde plockats av långt tidigare.

– Vi måste lägga mer vikt vid den medicinska vården. Den här killen var i verklig nöd och någon måste känna igen tillståndet för att kunna hjälpa honom. Sedan undrar jag var i hela världen hjälpen var? De kan inte stå och vänta vid mållinjen bara. Det är skamligt, säger Cram.

Commonwealth Games tävlingschef Mark Peters svarar på kritiken:

– Vi kan inte ha medicinsk personal på varje kilometer i loppet. Löparna måste själva kunna fatta ett beslut om de ska fortsätta eller inte och vi har, otroligt nog, sett idrottare vilja avsluta maraton tidigare oavsett tillståndet de befinner sig i, säger han.

Maratontävlingen vanns i stället av hemmalöparen Michael Shelley.

ARTIKELN HANDLAR OM

Maraton

Friidrott