Gymnastiktränarens svar: Medger två opassande relationer

avKristoffer Bergström

Foto: Bildbyrån / Pressbild
Michael Fischbein är tränarens advokat.

Gymnastiktränaren vill inte svara på Sportbladets frågor, men låter via sin advokat hälsa att anklagelserna om sex med minderåriga är felaktiga.

Enbart två av hans relationer har varit olämpliga, anser han, varav den ena inte ska ha varit sexuell.

– Det var för övrigt på flickans initiativ. Hon låg på jättehårt, säger Michael Fischbein.

Minst 15 personer deltog i förbundets insamling av berättelser till ett dokument om tränaren. Sportbladet har pratat med tre av hans tidigare gymnaster, en legitimerad psykoterapeut och generalsekreteraren Johan Fyrberg.

Bilden är samstämmig. Tränaren anklagas för att under två decennier ha utsatt unga tjejer för olämpliga sms och närmanden, varit pennalistisk, frusit ute, tvingat skadade tjejer att träna och haft sex med minderåriga.

Tränaren är en av Sveriges mest framgångsrika.

Tränarens advokat har en helt annan version. Enligt Michael Fischbein medger mannen en sexuell relation med en ung adept. De var tillsammans mellan hon var 17 och 22 år. Utöver det har tränaren haft en till relation han själv klassificerar som opassande.

– De hade ingen sexuell relation, men de träffades och kom lite för nära varandra. Det är inte bra och det är något han beklagar. Det var i första klubben och det var länge sedan. Det var för övrigt på flickans initiativ. Hon låg på jättehårt, säger Fischbein.

”De kom överens om att han skulle sluta”

Det var alltså en gymnast han tränade?

– Ja. Och hon var 17 år. Någon ytterligare olämplig kontakt han skulle ha haft som tränare med gymnaster finns inte. Det är två tjejer och inte fem eller sju som diskuterats.

Har han haft sex med minderåriga kvinnor som han tränat, utöver de nämnda exemplen?

– Nej, det har han inte. Däremot har han haft någon eller några ytterligare relationer med sådana han inte tränat. Vuxna kvinnor som tidigare varit gymnaster.

I februari 2016 lämnade tränaren sin andra klubb på grund av en relation till en gymnast. Hur ser han på det?

– Hon var tränare i den klubben. Att han lämnade klubben berodde på att de kom överens om att han skulle sluta. Det tyckte han var okej.

Psykoterapeut Elizabeth Ekman är villig att med namn och yrkestitel stå för att tränaren haft minst fem sexuella relationer med unga gymnaster under sin tid som tränare. Hur ser tränaren på det?

– Det är helt felaktiga uppgifter och ingen gymnast ville stå för polisanmälan.

I januari 2015 ville förbundet tillsätta en oberoende utredning av honom. Han ska ha avböjt, enligt förbundet. Varför gjorde han det?

– Föreningen och han ansåg inte att utredningen var objektiv. 

Han ska ha tvingat en ung kvinna att träna med en ryggskada. Hon ska fortfarande ha smärtor. Hur ser han på det?

– Det var inte han som var högsta ansvarig för henne vid det aktuella tillfället. Hon som var högsta ansvarig framhärdade att flickan skulle tävla, vilket var något han ifrågasatte, kan man säga.

Ifrågasatte han eller inte?

– Jag kan inte detaljerna, men han var inte högsta ansvarig. Han fogade sig i hennes beslut. Han har förstått att hon ledsen och han beklagar det, men han har inte tvingat henne. Det är fel.

Sju tidigare gymnaster till tränaren ska ha fått psykologisk eller psykoterapeutisk vård för att bearbeta upplevelser av tränaren, enligt uppgifter i P1 Kaliber (2016) samt Ekman. Hur ser tränaren på det?

– Det är massa gymnaster som fått sådant stöd efter karriären, och säkert av Elizabeth Ekman. Men det måste inte handla om att tränaren gjort fel.

Hur ser ni på att han är oönskad av det svenska förbundet?

– Det är oacceptabelt att han inte ska kunna verka utifrån det som har hänt. Om han haft olämplig relation för länge sedan ska inte det diskvalificera honom och ge yrkesförbud i Sverige. Förbundet får anställa vem de vill oavsett om man tycker att den har fel hårfärg eller beter sig illa, men det här är bara orimligt utifrån vad som har hänt.

”Helt felaktigt – stämmer inte alls”

En annan sak är att förbundet kontaktar utländska förbund om de hör att han är på väg dit. Hur ser ni på det?

– Helt orimligt. Det finns ingen kritik mot honom under senare år utan han har skött sig prickfritt. Det känns hårt att bli diskvalificerad för all framtid för något man gjort för flera år sedan, som ändå inte är så allvarligt.

Förbundet bygger sin uppfattning på mer än 15 samtal med olika personer. Hur kan de ge en sådan samstämmig bild?

– Vad påstår de?

Bland annat att han haft sex med minderåriga och tvingat skadade att tävla.

– Det är helt felaktigt. Det stämmer inte alls.

Har han pressat unga gymnaster att gå ner i vikt?

– Viktfrågan är en avvägning mellan olika saker. I gymnastik är det en enorm fördel att vara smal, men man kan alltid diskutera var gränserna går. Det är en debatt han välkomnar, men inget som han specifikt har brottats med. Det gör alla som jobbar inom det området.

Vill han komma tillbaka till Sverige?

– Ja, det vill han nog. Han vill vara fri att jobba. Han tycker att det här är besvärligt. Han är jätteledsen över att det här att det ska hindra honom i hans yrkesutövning.

Planerar han att bli kvar i Norge den närmaste tiden?

– Ja, han trivs.

ARTIKELN HANDLAR OM

Gymnastik