Mattias Ekström bestraffad i säsongsfinalen

avJohan Palmér

Publicerad:
Uppdaterad:

Timo Scheider DTM-mästare

Tysken Timo Scheider i en Audi blev idag DTM-mästare efter att ha vunnit säsongsfinalen på tyska Hockenheim.

Mattias Ekström startade tävlingen från pole position men fick släppa både Scheider och den unge britten Paul di Resta förbi sig under det första varvet där Mattias även blev bestraffad för en incident med di Resta och därmed var svenskens chans till seger helt borta.

Ekström vann på Le Mans.

Loppet kom att handla om de två titelkanditarena Timo Scheider och Paul di Restas kamp om segern och mästerskapstiteln.

Scheider, 29, tog ledningen direkt i starten och behöll den under hela loppet med undantag för perioden mellan depåstoppen och den unge britten kom aldrig ikapp och slutade tvåa i både loppet och mästerskapet.

– Det är en obeskrivlig känsla just nu. Jag fick kämpa för att hålla tillbaka tårarna under det sista varvet, sade en rörd Timi Scheider efter loppet.

”Besviken på Ekström”

Paul di Resta som hade en tuff fajt med Mattias Ekström under det första varvet, tog sig i mål endast tre sekunder bakom Scheider men hade egentligen aldrig varit något direkt hot mot sin tyske rival.

– Jag är lite besviken på Ekström men är ändå nöjd med att ha kommit tvåa. Jag har haft en bra säsong i ett toppstall hos Mercedes, sade mästerskapstvåan di Resta.

Förutsättningarna inför finalen var att Paul di Resta, 22, var tvungen att ta minst två poäng mer än Scheider för att ha blivit mästare annars skulle titeln gå till den 29-årige tysken.

Mattias Ekströms uppgift var att hålla Mercedesföraren di Resta bakom sig i starten och helst släppa märkeskamraten Timo Scheider förbi sig och låta honom gå upp i ledningen.

Till att börja med såg allt ut att gå helt enligt planen när Scheider gjorde en kanonstart och tog ledningen från den tredje startrutan samtidigt som svensken höll di Resta bakom sig. Men när di Resta körde om Mattias redan under det första varvet låg avgörandet helt i tyskens händer.

Mattias låg länge trea och var även uppe i ledningen under några varv innan han gjorde sitt första depåstopp. I samband med det första depåstoppet fick den svenske Audiföraren stå still i tre sekunder som straff för en sammanstötning med di Resta under det första varvet.

När alla depåstopp var avklarade hade Ekström halkat ner på en sjunde plats och kunde inte längre vara till någon hjälp åt sin kollega i Audi.

Ekström, som nyligen förlängde sitt kontrakt med Audi med ett år, behöll sin sjunde plats in i mål och kom totalt trea i mästerskapet.

Vann sista loppet i karriären

Dagens lopp kom även att bli det sista i karriären för den femfaldige DTM-mästaren Bernd Schneider som lägger hjälmen på hyllan efter en lång karriär.

Den 44-årige tysken tog sin första DTM-titel redan 1995 och den sista så sent som för två år sedan.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport