Längdskidor

Södergren friskförklarad

Av: 

Tobias Österberg

SPORTBLADET

Stjärnan fick glädjebeskedet idag

Anders Södergren.
Anders Södergren.

Vid 14-tiden på tisdagen ringde Anders Södergrens telefon.

”Grattis! Du hade en godartad cellförändring. Härmed friskförklarar jag dig”.

Orden som längdstjärnan så gärna ville höra kom från överläkaren Göran Beskow.

Det har varit några mycket jobbiga dagar för Anders Södergren, 31. I torsdags åkte han upp till Östersunds sjukhus för att undersöka sin ena testikel. Södergren hade haft ont och även upptäckt en liten knöl.

Undersökningen visade en cellförändring i högra testikeln och man beslutade om operation redan på fredagen. Testikeln plockades bort men Södergren fick vänta ytterligare fyra dagar på beskedet om det var en godartad cellförändring. Många tankar har hunnit flyga genom hans huvud.

”Nu leker livet”

– Beskedet var mer chockerande än när jag fick reda på att jag måste opereras. Jag nöp mig i armen och dansade i ren glädjeyra på golvet hemma i lägenheten. Det var det bästa jag kunde höra. Nu leker livet igen, skriver Södergren på sin hemsida.

– Jag har gått stärkt ur det här. Allt känns som en bonus. Nu kan jag satsa på Tour de Ski och VM i Liberec, precis som planerat. Tänk vad det kan svänga här i livet. Från himmel till helvete, från helvete till himmel.

Efter glädjebeskedet satte han sig i bilen för att köra upp till Bruksvallarna.

– Tidigt i morgon bitti (onsdag) är jag ute i spåret. Jag tjuvstartade faktiskt redan i dag på förmiddagen. Det går helt okej att åka skate. Såret är inte läkt, därför får jag ta det lite lugnt med den klassiska åkningen ett tag. Men jag ska meddela förbundskaptenerna att jag vill in i laget igen till världscuptävlingarna i franska La Clusaz 6-7 december.

Glädje i rösten

Förbundskaptenen Magnus Ingesson fick beskedet av Södergren på tisdagseftermiddagen.

– Jag såg ju på displayen att det var Anders som ringde, och han tänka att det kunde vara ett bra besked...eller ett dåligt. Men jag hörde direkt att det var glädje i rösten han bara bubblade av lycka, oerhört glädjande och en stor lättnad, säger Ingesson, som själv har drabbats av testikelcancer.

– Det är ju lite ovanligt att den är godartad och att man slipper behandling. Enligt läkaren i Östersund så hade han bara varit med om ett eller två liknande fall under 20 år. Hade Anders tvingats genomgå behandling som jag gjorde hade säsongen varit körd för hans del.

Det har varit sex omtumlande dagar för det svenska skidlandslaget. Först chockbeskedet om Södergrens cellförändring och operation, sedan dubbelsegrarna i världscupen under helgen genom Marcus Hellner och Charlotte Kalla. Och nu Södergrens glädjebesked.

– Det känns som om vi är på lyckans väg och dom här dagarna kommer jag inte att glömma i första taget.

– Anders är med till Frankrike och det är ju passande distans för honom, säger Ingesson.

I La Clusaz tävlar herrarna över 30 km fri stil och i stafett. Med Anders Södergren som har vunnit sitt livs största seger på startlinjen.

ANNONS

Ses vi på lördag? Stryktipset ger dig det absolut bästa från fotbollsvärlden – varje helg.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Längdskidor

ÄMNEN I ARTIKELN

Längdskidor