Alfelt: Det här sopar bort ett bekymmer för Lagerbäck

SPORTBLADET

Att Rami Shaaban är överens med Hammarby sopar bort ett bekymmer för Lars Lagerbäck inför nästa års EM-slutspel.

För mig kvittar det om Shaaban eller Andreas Isaksson står i landslaget. Får de bara regelbunden matchning duger båda gott.

Det är ändå sällan som målvakter avgör landskamper.

Foto: koll Med Shaaban på hemmaplan i Sverige kan Lars-Roland ha bättre koll på målvakten.

Tänk efter. När målvakter är riktigt bra är de det oftast i matcher som förs av motståndarna. Hur många såna har Sverige vunnit de senaste åren? Isaksson gjorde en kanonmatch mot Tyskland i senaste VM-slutspelet, men vad hjälpte det?

Vad som behövs i ett landslagsmål är en keeper med självförtroendet styrkt av att vara oomstridd etta i sitt klubblag.

Står han varenda match får han hela tiden träning på de viktiga matchsituationerna. Inläggen, utrusningarna, spelet med fötterna. Han etablerar en stabilitet som skapar förtroende hos uteförsvararna.

Det är viktigare än blixtrande reflexräddningar som ofta lika gärna kan vara framtvingade av en felaktig utgångsposition.

Om Isaksson hamnar i Galatasaray och Shaaban i Hammarby kan flyttarna bli till en fördel för Shaaban. Konkurrensmässigt är det aldrig fel att Lagerbäck och Roland Andersson mer regelbundet kan kontrollera form och säkerhet i agerandet. Målvaktsspelet i allsvenskan är det som minst skiljer sig från att vara ute i den stora proffsvärlden även om allt sker aningen snabbare där.

Motiverad hemvändare

Viktigast för en målvakt är att minimera antalet misstag, för det är de som avgör matcher betydligt oftare än jätteräddningarna.

Den säkerheten kan Shaaban lika gärna skapa hemma i Sverige som i något mer välbetalt land eftersom han redan har erfarenhet från större sammanhang.

Fredrikstad vill ha självklart ha så många miljoner som möjligt, men erfarenheten säger att när spelare och klubb kommit överens om villkoren brukar klubbarnas förhandling snart vara slutförd.

Ett klipp

Hammarby köper rutin och säkerhet för att bygga bakifrån och stabilisera försvarsspelet, som i och för sig höll rätt bra tätt redan förra säsongen.

Man gör det med en hemvändare som är motiverad att komma hem till Sverige igen och som dessutom har ambitionen att bli förstemålvakt i EM.

Lyckas Bajen är det ett klipp.