Ny världsetta i tennis

SPORTBLADET

Nadal går förbi Federer

Foto: Rafael Nadal kommer att bli ny världsetta i tennis. Exakt vilket datum han officiellt kliver upp på översta rankningplatsen är ännu inte klart.

Efter 235 veckor får Roger Federer lämna platsen som tennisens världsetta.

Tack vare semifinalplatsen i Cincinnatis Masters-turnering i Ohio är det nu definitivt klart att Rafael Nadal, Spanien, passerar Federer på rankingen.

Tronskiftet är bara en tidsfråga.

Vinner Nadal turneringen i USA tar han över förstaplatsen från och med nästa veckas ranking. Skulle det bli förlust i semifinalen eller finalen får han vänta till den 18 respektive 11 augusti att titulera sig världsetta.

– Jag är väldigt lyckligt eftersom jag har kämpat mycket de senaste tre åren. Jag var nöjd med att vara tvåa, men självklart har nummer ett varit målet, sade Nadal efter att ha besegrat Ecuadors Nicolas Lapentti med 7–6, 6–1 i kvartsfinalen.

I lördagens semifinal möter spanjoren serben Novak Djokovic.

– Jag måste spela bättre än i dag och jag måste spela min bästa match här i Cincinnati. Det är säkert, sade Nadal om semifinalen.

Semifinal nummer två spelas mellan britten Andy Murray och Ivo Karlovic, Kroatien.

Schweizaren Roger Federer tog över förstaplatsen på rankingen 2 februari 2004 och har haft en överlägsen ledning fram till i år, då han uppvisat en rad svaga resultat. Så sent som i den pågående turneringen i Cincinnati åkte han ut redan i andra omgången mot Karlovic.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Tennis