Hacker avslöjar OS- gymnasts rätta ålder

avSusanna Vidlund

SPORTBLADET

Uppger sig ha hittat dokument som visar att He Kexin är 14 år

Foto: Reuters
För ung för OS? He Kexin visar stolt ut sin guldmedalj. Nu hävdar man att hon kan ha varit för ung för att få tävla i OS.

Enligt officiella identitetshandlingar är He Kexin 16 år.

Men nu har en hacker tagit sig in på borttagna hemsidor för att avslöja hennes rätta ålder.

Hackern uppger sig ha hittat He Kexins födelseattest och enligt den är flickan bara 14 år.

Foto: All Over Press
Blev utan medalj Brittiska Beth Tweddle hamnade på en fjärdeplacering i OS-gymnastiken men skulle hamna på bronsplats som He Kexin förlorar sin medalj.

– En stor del av rapporteringen om Kexins ålder har endast varit anklagelser som IOK fullständigt har ignorerat. Jag tror att de här ursprungliga dokumenten från den kinesiska staten höjer nivån från anklagelse till bevis, säger hackern till The Times.

Googlade

Hackern som kallar sig Stryde heter egentligen Mike Walker och uppger sig ha erfarenhet av säkerhetsfrågor på internet. Han började sin undersökning med att via Google söka efter gymnastens födelseuppgifter. Där insåg han att en officiell lista, där Kinas sportadministration uppgett He’s ålder, inte längre gick att få tillgång till. Därefter sökte han på Googles cachade sidor och upptäckte då att He Kexins namn hade raderats.

Stryde testade då att i stället använda den kinesiska sökmotorn Baidu. Där hittade han två dokument som båda angav att He Kexin föddes den 1 januari 1994, ett datum som innebär att flickan är 14 år.

”Jag vill att alla ska veta”

Redan innan OS florerade rykten om att He Kexin och lagkamraterna Jiang Yuyuan och Jang Yilin endast var 14 år. Den kinesiska nyhetsagenturen Xinhua ska nio månader innan OS ha angett att He Kexin var 13 år, uppgifter som sedan har dementerats. För att få tävla i gymnastik på OS måste man vara 16.

Själv hävdar He Kexin att hon visst har åldern inne.

– Min rätta ålder är 16 år. Jag bryr mig inte om vad andra säger. Jag vill att alla ska veta att jag är 16 år.

När hon blev tillfrågade hur hon firade sin 15-årsdag svarade hon efter en paus:

– Jag var med mitt lag. Det var en helt vanlig dag.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS