Sportbladet

Gothia Cup drar till sig falska agenter

”Lovar kontrakt med Juventus eller Real Madrid”

Foto: ROLF ANDERSSON
Folkligt, festligt och fullsatt under Gothia Cup. Men falska agenter lockas också till turneringen.

GÖTEBORG. Gothia Cup lockar talanger från hela världen som hoppas på att bli upptäckta av en storklubb.

Men turneringen drar också till sig oseriösa agenter.

–?En del skummisar påstår att de kan fixa kontrakt med Juventus eller Real Madrid, säger Trevor Dudley, ansvarig för Kampala Kids.

De allra bästa och populäraste lagen i Gothia Cup spelar på plan 4 på Heden i Göteborg. På läktaren finns det gott om klubbscouter och agenter.

–?Det är inte så konstigt eftersom det springer omkring sju–åtta blivande världsstjärnor på konstgräset. Gothia är fortfarande en breddturnering men det blir fler och fler elitlag. Klart att många vill komma i kontakt med de spelarna, men tyvärr finns det en del lycksökare som vill in i branschen. Det är ett problem, säger Carl Fhager, advokat med fotboll som specialområde.

Saknar licens

De oseriösa agenterna saknar ofta licensen som krävs och lovar ungdomarna guld och gröna skogar.

–?De binder upp spelarna på tvåårskontrakt och sedan visar det sig att de inte kan sitt jobb. Då står spelaren där med ett långt avtal och kan inte göra någonting, säger Carl Fhager.

Är det här vanligt förekommande?

–?Absolut. Det händer nog varje vecka att en spelare upptäcker att de har en oseriös agent. Det är inte så lätt för en afrikan som kommer hit till Gothia att veta vem man kan lita på. Därför måste de först prata med någon som verkligen kan branschen. Och de ska definitivt inte skriva på några tvåårsavtal, säger Fhager.

”Har haft problem”

Kampala Kids från Uganda deltar regelbundet i Gothia Cup och har många talangfulla spelare. Trevor Dudley är ansvarig för laget och uppmanar till försiktighet.

–?Vi har haft problem genom åren. Det finns en del skummisar som går direkt fram till spelarna och påstår att de kan fixa kontrakt med Juventus eller Real Madrid. Killarna blir förstås överlyckliga, men tyvärr är det så gott som alltid rena lögner. Vi säger till våra spelare att be agenterna komma och prata med oss ledare i stället, säger Dudley.

Turneringsledningen är väl medveten om att inte alla personer kring fotbollsplanerna har rent mjöl i påsen.

–?Vi brukar förbereda lagen på att det kan förekomma oseriösa agenter. De kan komma till oss och få referenser, säger Gothia Cups generalsekreterare Dennis Andersson.