”Det känns som att träffa en gammal kompis”

Edsbyns Jonas Edling har saknat SM-pokalen

Edsbyns lagkapten Jonas Edling är redo för slaget om Hälsingland.
Edsbyns lagkapten Jonas Edling är redo för slaget om Hälsingland.

Tio mål på sex titelmatcher.

Ska någon skjuta guldet till Edsbyn är det den här killen.

– Det känns som att träffa en gammal kompis, säger Jonas Edling och greppar SM-pokalen.

Jonas Edling var högst delaktig när Edsbyn radade upp fem raka SM-guld 2004–2008, men storhetstiden fick ett tråkigt, på gränsen till tragiskt slut. Rubrikerna handlade plötsligt om spelarflykt och ekonomisk dopning, om hur klubben byggt ett storlag med obeskattade miljoner från hedersordföranden Ulf Järvefelt, som dömdes till fängelse för trolöshet mot huvudman.

Nu är Edsbyn, åtminstone sportsligt, tillbaka på toppen och ska spela klubbens första SM-final sedan 2009. Då vann Västerås med uddamålet på Studenternas IP i Uppsala, men Jonas Edling följde sin vana trogen och gjorde mål.

Svårslaget finalfacit

34-åringen har spelat sex titelmatcher och gjort mål i samtliga, tio totalt. Den sviten tänker han inte bryta när ”Byn” och Bollnäs under lördagen gör upp i tidernas mest laddade hälsingederby.

– Jag har ju spelat några finaler tidigare och den första, i Uppsala, var speciell. Men nu... Tele2 Arena, och så Bollnäs på andra sidan. Det är grymt häftigt, läckert och speciellt, säger Jonas Edling.

Få, om någon, trodde på ”Byn” inför säsongen, men laget blev tvåa i elitserien och besegrade Broberg och Sandviken i slutspelet. Klubben har gjort en sensationell resa i vinter, och nu är slutmålet bara 90 minuter bort.

Jonas Edling har redan sett sig själv kliva upp på läktaren och ta emot SM-pokalen.

– Absolut, som när man springer i någon slalombacke och sliter järnet. Då får man tänka på varför man är där och har för mål, säger han.

Trodde du, ärligt talat, att du skulle få uppleva det här igen?

– Ja, på senare år har det varit ett mål att få spela minst en final till. Jag vet ju hur fantastiskt roligt det är att vara med på den här festen. Det är grymt.

Har det varit skönt att kunna spela utan någon som helst press?

– Ja, vi har fått jobba med vårt i lugn och ro. Ingen trodde att vi skulle gå till final, inte ens när det blev slutspel. Det har passat oss bra. Själva bestämde vi oss tidigt, redan i april, att vi skulle träna stenhårt under sommaren och fortsätta på isen för att ta oss så här långt. Vi har en bra trupp och har fått in spetsar som (Tuomas) Määttä och (Anders) Svensson. Det är det lilla extra som behövs, säger Jonas Edling.

När tittade du senast på SM-finalerna du har spelat?

– För några veckor sedan såg jag höjdpunkterna från 2004. Jag har småbarn som är intresserade, och det är kul att kunna visa.

Vad har bandyn betytt för dig?

– Så gott som allt tills jag fick egen familj. Det har varit hela livet. Jag har spelat sedan jag var två-tre år. Det började på hemmaspolade planer i Lillbo-området. Sedan, när jag blev lite äldre, fick jag vara med på Ön, där Elis (Johansson, pappa till Ola och Hans Elis som nu ingår i lagledningen) höll i bandyskolan. Sedan dess har det rullat på.

Jonas Edling kan bli guld värd för Edsbyn.
Jonas Edling kan bli guld värd för Edsbyn.

Du har gjort mål i så många finaler att det inte kan bero på tillfälligheter.

– Vankas det final brukar jag bli extra sugen. Ja, energin kommer av sig själv. Det är skönt att ha med sig, att det har gått bra förr. Jag har gjort mål i alla finaler jag har spelat, men skit samma om jag gör mål i år. Huvudsaken är att vi vinner.

Du kan få dela glädjen med din lillebror, Joel.

– Ja, det vore roligt. Han var i Broberg i många år, men vi lyckades värva hit honom. Det är roligt att spela med honom på äldre dagar, när båda platsar i laget. Av de tidigare finalerna har han bara varit med på planen en gång, och det var som junioravbytare.

Vem av spelarna i Bollnäs har du bäst relation till?

– Det är väl (Per) Hellmyrs, som jag har lite kontakt med ibland.

Tror du att han en dag återvänder till Edsbyn?

– Han är en väldigt bra bandyspelare. Det är klart att vi skulle vilja ha honom i Edsbyn, men det är någon annans ansvar att försöka med det.

Har du någon gång fått en förfrågan för Bollnäs?

– Kanske för länge sedan, men inte på senare tid. Kommer man från Edsbyn känner i alla fall jag att det är i Edsbyn man ska spela. Hela bygden jobbar stenhårt och supportrarna samlar in pengar för att vi ska ha ett bra lag. Jag är stolt över att få spela i Edsbyn, säger Jonas Edling.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.