”Vi lider av att vi är bäst”

Svensk innebandy vill till ny nivå med nya förbundskaptenen

Foto: Elvira Pihl
SPORTBLADET

”Kan vi kalla det här en charmoffensiv?”

– Det får ni gärna.

Svensk innebandy vill till en ny nivå med nya förbundskaptenen Mikael Hill och den stora medieturnén första dagen på jobbet var en del i det.

– Sporten är i behov av att nå ut och slå publikt. Jag vill få den här boomen under min tid, säger 44-åringen.

– Det har varit hyfsad variation. ”Hur känns det”- frågorna lämnade vi på morgonkvisten, säger Mikael Hill om torsdagens tidigare besök hos medier som TV4, Radiosporten, Dagens Nyheter och TT.

– Men jag kommer nog somna ganska gott på tåget hem ikväll!

Efter nästan 20 år som klubblagstränare lämnade han det uppdraget efter jobbet i superliganlaget Mullsjö förra säsongen. Den senaste tiden har han istället varit anställd av förbundet i utbildningsprogrammet Guldstegen där man satsar på spelare mellan ungdoms- och a-landslag.

Just utveckling är ett av hans huvudspår som ny förbundskapten. Han efterlyser bland annat att spelarna också själva tar mer ansvar för och styr sin egen utveckling.

”Önskar fler la manken till”

– Det är just nu ganska smalt på toppen. Jag skulle önska att flera la manken till för att bli landslagsspelare. Tittar vi på andra sporter som simning, där det inte heller finns jättestora pengar – herregud vad de tränar. De tränar tre gånger per dag och får en medalj och en klapp på axeln som betalt fram till att de är färdiga uppe på toppen. Den extrema träningen betalar sig.

Ska innebandyn bli mer lik simningen?

– Det sa jag inte, haha. Det kanske är orättvist att jämföra. De har bara sig själva att ta hänsyn till.

Hill går miste om att skapa en rubrik, men ska få flera chanser. Efter att förbundet gått ut med beskedet att 44-åringen blir ny förbundskapten tidigare under tordagen har intervjuerna avlöst varandra. Bland annat har en handfull riksmedier och flera innebandymedier avverkats.

Det är inte varje dag en dagsfärsk förbundskapten står i receptionen hos Sportbladet med en pressansvarig och landslagschef vid sin sida. Men innebandyförbundet vill med turnén testa ett nytt grepp i jakten på att komma framåt i alla delar av verksamheten.

Egen spelare såg inte VM-finalen

Med nya metoder hoppas de på mer uppmärksamhet och i förlängningen mer publik, vilket innebandyn är i behov av.

– Den stora saken är att vi är en utövarsport som jämförs med publiksporter, vi behöver få tillbaka våra utövare på läktarna. Jag snackade faktiskt med en spelare som sa att han inte ens sett VM-finalen. ’Va fasen det är ju aldrig en diskussion om du ska se fotbolls-VM’ sa jag och han svarade: ’nej, nej den missar jag aldrig’. Om en spelare i högstaligan inte ens bemödar sig med att se sin egens sports VM-final, hur ska vi då förvänta oss att gemene man ska göra det? Vi måste börja med oss själva, säger den nye förbundskaptenen.

Landslagschefen Joakim Lindström flikar in:

– För att svenska folket ska sluta upp på internationell nivå är det ganska tydligt att man måste vara en underdog. Jag är förvånad över att man inte är mer stolt över en sport som vi själva egentligen satt på världskartan faktiskt. Det är tydligt att vi lider av att vi är bäst.

”Bra statussymbol”

Vi pratar om vad Hill tycker om klassen i SSL – att han inte helt håller med ex-förbundskaptenen Jan-Erik Vaara om att ’ligan grävt sin egen grav’, men att han tycker att det går lite långsamt. Drömrubriken i år blir samtidigt en enkel variant i ’Sverige vinner World Games’.

Hur känns det på nya jobbet?

– Ha! Jag är hedrad och tacksam för att ha fått frågan och att jag har en familj som ställer upp som vanligt. Jag är extremt motiverad och känner bara ’kör vi nu eller!?’. Jag kan knappt bärga mig innan det drar igång på allvar. Sverige är den världsledande nationen på många vid men inte regerande världsmästare. Det primära resultatmålet är att vinna tillbaka den titeln. Det är en bra statussymbol och ett kvitto på att man gör rätt.

Sportbladets fotograf försvinner bort runt ett hörn med Mikael Hill för en stund. När de är tillbaka kommer vi överens om att hon gärna får lämna bilderna snabbt men att hon inte behöver stressa.

Landslagschefen Joakim Lindström och presschefen Sebastian Nurmi skrattar.

– Vi har precis fått höra vad som händer ikväll! Zlatan spelar, och så är det sista omgången i SHL...

ARTIKELN HANDLAR OM