”Tränarna var inte så glada”

Foto: Klas Rockberg
Estelle Alphand
SPORTBLADET

ÅRE. Estelle Alphand, dotter till franske alpinlegendaren Luc Alphand, bytte i somras till det svenska landslaget. 

Nu berättar hon om det kontroversiella beslutet. 

– Det var ett tufft, men det var det bästa för min karriär, säger 22-åringen. 

För två månader sedan bestämde sig Estelle Alphand för att byta landslag till det svenska alpina landslaget. 22-åringen har tävlat för Frankrike och vunnit OS-guld på ungdomsnivå, men är mest känd för att vara dotter till legendaren Luc Alphand. 

Fartgiganten var en av 1990-talets stora stjärnor i den alpina världscupen och är Ingemar Stenmark-stor i Frankrike. 

För Estelle, som kör både fart- och teknikgrenarna, har det inte alltid varit helt enkelt.

Foto: Giovanni Auletta / TT / NTB Scanpix

– Det var okej när jag var liten, men när jag kom med i franska landslaget blev det väldigt mycket förväntningar. Sen blev det lite svårt för mig, säger 22-åringen när Sportbladet träffar henne i Åre under landslaget kickoff.

Det är en av anledningarna till att hon nu har valt att byta till det svenska landslaget.  

– Det är lite komplicerat. Jag hade lite problem med tränarna och så. Jag var inte med på det de ville att jag skulle göra så det blev lite svårt för mig. Det var därför jag bestämde mig för att byta.

Vad var ni inte överens om?  

– Det var politik och allt det här, som jag inte ville vara med på. Det finns jättemycket att säga, men jag vet inte. Det var lite kasst.

”Tränarna var inte glada”

I Frankrike väckte beslutet starka reaktioner. 

– Det var inte så bra faktiskt. Tränarna var inte så glada, men det är mitt liv och min karriär och jag gör vad som är bäst för mig. 

Estelle Alphands mamma, Anna-Karin, är svensk och 22-åringen har spenderat en del tid Sverige. Hon ber flera gånger om ursäkt för sin svenska som dock flyter på utan problem. 

– Jag pratar inte svenska hemma, men jag gör det här. Det var lite tufft i början. Ibland hittar jag inte orden. Men det känns bra att vara här och jag är glad att det går så bra med de andra här också, säger Alphand som tror att beslutet kommer att gynna karriären. 

– Jag tror att det blir mindre press och tränarna är lite lugnare. Det är en helt annan atmosfär och jag tycker om det. Det är precis vad jag behöver. Jag är jätteglad och tacksam att jag får vara med här. 

Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (iPhone)
Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (Android)

ARTIKELN HANDLAR OM