Kinsey: Många psykologer har sagt att jag borde sluta

Foto: BILDBYRÅN
Erika Kinsey och Linus Thörnblad.
SPORTBLADET

I går satte Erika Kinsey, 29, svenskt årsbästa i höjdhopp med 1,92.

Men i en intervju med Radiosporten berättar Kinsey att hon fortsatt kämpar med sin depression och prestationsångest.

– Många psykologer har sagt att jag kanske borde sluta med friidrotten, säger hon.

Efter en fin inomhussäsong i fjol med en åttondeplats på inomhus-VM hade Erika Kinsey det motigt på de stora utomhusmästerskapen.

I både EM och på OS fick hon lämna kvalet med 1,85 i resultat. Under sommaren berättade hon också för Sportbladet om sin långvariga kamp mot depression och prestationsångest.

– Det bara kommer och går. Vissa dagar är jag tipp-topp och andra dagar kommer jag inte upp ur sängen, det bara dyker upp från ingenstans, sa hon då.

Efter OS avslutade Kinsey säsongen och var då också högst osäker på om hon skulle fortsätta satsa på friidrottskarriären.

”Absolut jobbigaste är att inte våga”

Det gjorde hon och efter att ha hoppat svenskt årsbästa med 1,92 på Lundahoppet i går berättar hon att det funnits flera psykologer som sagt att ett motsatt beslut vore det bästa.

– Många psykologer har sagt att jag kanske borde sluta med friidrotten för att den ger så mycket extra stress och press men den ger ju också så mycket. Det absolut jobbigaste är att inte våga så därför gör jag det här som jag tycker är så kul, säger hon och berättar att hon försöker lära sig att välja bort träningen även när kroppen säger ifrån psykiskt.

– Ibland orkar jag inte gå upp ur sängen och en vinst kan vara att bara svara på ett mejl eller att ta en dusch. Det blir extra stressigt för att jag borde gå på träning, det är ju mitt jobb. Men samtidigt känner jag mig själv bättre och jag skulle aldrig träna med feber eller halsont så varför skulle jag träna om jag har ont i hjärtat eller om själen gör ont.

Kvalgränsen till VM i London är satt till 1,94.

ARTIKELN HANDLAR OM