Svenskan får chansen på norska supergalan

Inbjuden av Brækhus – igen

avSimon Sjöstrand

Hon gick segrande ur sin första proffsmatch i juni.

Nu får svenska doldisen Joanna Ekedahl, 28, chansen på supergalan i Norge – efter en ny inbjudan från superstjärnan och sparringpartnern Cecilia Brækhus, 36.

– Utan Brækhus hade det här inte varit möjligt, säger tränaren Carlos Echegaray till Sportbladet.

Joanna Ekedahl.

Mikaela Laurén, 41, och Klara Svensson, 29, brukar få de flesta rubrikerna när det handlar om svensk proffsboxning på damsidan.

Men det finns en som smyger där bakom – Joanna Ekedahl, 28.

Den svenska doldisen, kanske mest känd för att vara sparringpartner med obesegrade storstjärnan Cecilia Brækhus, 36, gick sin första proffsmatch i juni och vann direkt, även om tv-tittarna snuvades på underhållningen.

”Bara tuffa fajter”

Nu får stockholmaren en ny chans.

Ekedahl kommer att gå sin andra proffsmatch i karriären i samband med Brækhus superfajt mot Laurén i Oslo på lördag.

I ringen väntar tufft motstånd i form av britten Hannah Rankin, 27, som har två proffssegrar på lika många matcher.

– Ekedahl får bara tuffa fajter, inte som andra som börjat lätt. Men det är bra, hon behöver det, säger tränaren Carlos Echegaray.

”Ingen chans mot mig”

Sedan tidigare har Ekedahl, som har ett SM- och ett NM-guld i bagaget, slagit Laurén flera gånger på amatörnivå och uppstickaren skickade också en kaxig passning till 41-åringen inför proffsdebuten.

– Hon hade inte haft en chans mot mig, sa Ekedahl, och berättade om drömmen att slå Laurén på nytt – på proffsnivå.

– Kanske om ett år. Jag får hoppas att hon fortfarande är aktiv då (skratt). Hon vill nog slå mig lika mycket som jag vill slå henne.

Den senaste månaden har Ekedahl spenderat mycket tid i Norge, där hon laddat upp med sparring mot Brækhus.

– Det har utvecklat henne. Att sparra med en världsmästare, det är klart att det är en nyckel framåt, säger Carlos Echegaray.

”Utvecklats enormt”

– Hon (Brækhus) är helt fantastisk. Tempo, slag, rörelsemönster. Jag har utvecklats enormt med henne, sa Ekedahl i juni.

Den stora snackisen inför Oslo-galan har annars handlat om ordkriget mellan Laurén och Brækhus. Norskan menar att Laurén har snackat sig till matchen genom att kalla henne för ”falsk”, ”dryg” och ”osympatisk”.

Ord som sticker i ögonen på Carlos Echegaray.

– Alla reagerade på Mikaelas uttalande. Brækhus är ingen sådan person. Hon är ingen egoist. Visst, hon är en affärskvinna, men hon tar hand om Joanna. Utan Brækhus hade det här inte varit möjligt. Jag vet inte varför det har blivit pajkastning, säger han.

Sportbladet har sökt Joanna Ekedahl.

ARTIKELN HANDLAR OM