"Det har blivit en kortslutning i huvudet"

Foto: Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kling.
SPORTBLADET

ST. MORITZ. Kajsa Klings succé i början av säsongen ledde till en mental krasch. 

Inför VM-starten ­berättar hon om den tunga tiden och hur hon tagit sig tillbaka. 

– Åkningen finns där, men det har blivit kortslutning i huvudet, säger medaljhoppet. 

Kajsa Kling står vid foten av tävlingsbacken i St. Moritz och har precis fått veta att det inte blir någon störtloppsträning. Ändå är hon lugn. 

– Jag har varit här mycket och känner mig ganska trygg i backen. Det tror jag är en fördel för oss som är lite äldre, säger 28-åringen. 

”Hård mot mig själv”

Hon inledde fartsäsongen med att få kliva upp på pallen under störtloppet i Lake Louise. Samma helg blev det en femteplats i störtlopp och en fjärdeplats i super-G. 

Kling var på väg mot sitt riktigt stora genombrott. 

I stället gick det åt fel håll. Följande resultat blev en 18:e, 26:e och 29:e-plats i störtlopp och i super-G en placering utanför topp 30. 

– Det har varit lite tungt. Jag var hård mot mig själv och satte för mycket press på mig själv. Jag var på pallen och topp fem tre gånger på en helg och tyckte ­inte att det var bra nog. Hur bra det än var så ska jag ­göra det bättre. Det var som att det tog över och det har varit svårt att ­komma ur och förstå varifrån det kommit. 

Men de senaste veckorna har Kling börjat hitta­ tillbaka och i de tre senaste tävlingarna har hon ­varit tillbaka topp på tio. 

– Jag har börjat fatta vad problemet är och försökt hantera det. 

Och det sitter inte i åkningen? 

– Nej, nej. Åkningen finns där. Det är ofta huvudet som har varit lite struligt för mig. Jag har höga krav på mig själv och ibland helt orimliga krav, men man lär sig ­saker hela tiden och det har jag verkligen gjort nu. 

Skriver mycket

Kling har länge jobbat med mentala­ coachen Kristian Höijd. Han har funnits med även ­under de tuffa veckorna. 

– Jag har pratat mycket med honom och med mina tränare. Ibland snurrar det så mycket och det har hjälpt mig otroligt mycket att samla tankarna. Jag skriver ganska mycket också, inte dagbok, men jag skriver ner mina tankar och då har det vuxit fram lite vad problemet är. 

Slappnar av mer

Vad har du lärt dig? 

– Att vara schyst mot mig själv och ta det positiva och fokusera på det. Och att slappna av lite mer och ­fokusera på annat och inte hela tiden på vad jag ska ­göra bättre. 

Kling kör fyra discipliner under VM. Medaljchansen finns framför allt i super-G, men även i störtlopp. Själv vill hon dock inte tänka på medaljer. 

– Man kan inte fundera så mycket på det där. Tänker man för mycket på medaljer glömmer man bort vad man ska göra. Det finns inga som bara kan åka ner här och bara hämta hem det. Det är klart att jag har drömmar och ambitioner, men för min del måste fokuset ligga på skidåkningen. 

ARTIKELN HANDLAR OM