CJ Björk: Är övertygad – sportens två största mästerhjärnor avgör

Foto: TT
Superduellen: Brady vs Ryan
SPORTBLADET

Atlanta Falcons flyger högt med en spektakulär blixtfotboll.

Och i nattens superdrama har de stora delar av USA bakom sig.

Men trots publikstöd, kraft, fart och entusiasm är risken stor att de blir vingklippta i mötet med sportens två största mästerhjärnor.

För New England Patriots Bill Belichick och Tom Brady har en djävulsk plan med en femte Super Bowl-titel som slutmål.

New England Patriots är århundradets lag i NFL så här långt.

De har vunnit Super Bowl fyra gånger bara på 2000-talet. Och deras quarterback Tom Brady har spelat fler NFL-finaler än hela Atlanta Falcons trupp. Natten till måndag kan han bli historisk som den första quarterback att vinna fem Super Bowls-titlar.

Brady har trots att han fyller 40 i år inte visat några svaga ålderstecken. Han tar extremt väl hand om sin kropp. Han är hälsomedveten, äter bara ekologiskt. Brady skulle till exempel aldrig drömma om att göra pizzareklam som nyligen pensionerade Peyton Manning gjorde.

Och oavsett hur det går i natt så finns det inget som talar för att han lägger av.

Jag tror Brady håller i fem år till.

Är i sitt sitt livs form

I natt ställs han mot Atlanta Falcons som fullständigt svämmar över av självförtroende. De spelar med mycket känslor och har under ledning av QB:n Matt Ryan haft gott om ”halleluja-ögonblick” den här säsongen. I semifinalen fick deras explosiva anfall Green Bay Packers att se ut som ett vilset high school-lag.

Ryan spelar vid 31 års ålder sitt livs fotboll. Han har aldrig varit bättre. Hans armstarka kast har rivit försvarsmurar hela säsongen. Dessutom är han till skillnad från Brady mobil i den så kallade passfickan. Ryan kan röra sig och ändå hitta sina favoritmåltavlor, receivrarna Julio Jones och Mohamed Sanu. Han har även alternativet att lämna över bollen till svårstoppade running back-stjärnan Devonta Freeman. Och skulle Ryan förhindras att släppa bollen har han även förmågan att springa med den själv.

Ni hör. Falcons är svårstoppat. Trots det är Patriots storfavoriter.

För det är skillnad på matcher i grundserien och slutspelet. Och det är skillnad på slutspelet och Super Bowl.

Och det är framför allt stor skillnad mot att ställas mot självaste Bill Belichick i en Super Bowl.

Den 64-årige head coachen är mästerhjärnan bakom Patriots mini-dynasti.

Och nu har han haft två veckor på sig att i lugn och ro skissa på en djävulsk plan att vingklippa Falcons.

Unik förmåga att hitta spelare

För är det något Belichick gillar så är det utmaningar – och nu ska han stoppa storstjärnor som Ryan, Jones och Freeman.

Och en annan ovärderlig egenskap Belichick och Patriots äger är förmågan att hitta reklamerade spelare. Att plocka upp skadat gods från NFL:s bakgårdar, och göra dem till stjärnor. Belichick skiter fullständigt i om de blivit draftade eller ej, han har en unik förmåga att notera speciella egenskaper hos spelare som kan bidra till Patriots väloljade maskineri. Och han ser till att sätta dem i positioner som de har en ypperlig chans att lösa.

Patriots spenderar smartare

På grund av lönetaket kan Patriots inte spendera mer pengar än något annat lag. Men de spenderar smartare.

Ett sådant exempel är 28-årige Chris Hogan som förblev odraftad 2011. Till slut plockades han upp av San Fransisco, men har sedan dess studsat mellan klubbar. Tills Belichick fick ögonen på honom, och plockade över honom i en affär som varken påfrestade draftval eller lönebudgeten nämnvärt.

Hogan är inte spektakulär som Falcons superstjärna Julio Jones, men en snabb och hårt spelande receiver som kan fånga bollar och springa, bara någon ger honom rätt kompass. På två slutspelsmatcher har Hogan fångat för 275 yards och två touchdowns. Att jämföra med Jones 247 yards och tre touchdown. I jämförelse kostar Jones 9,5 miljoner dollar/år. Medan Hogan tjänar i sammanhanget mer beskedliga en (1) miljon dollar/år.

Fast det krävs ju att Belichick gräver fram fynd om man ska ha Tom Brady på lönelistan. Quarterback-ikonen tjänade 36 miljoner dollar 2016. Och det är främst hans spelsinne Patriots betalar för.

Falcons måste få press på Brady

Brady har inte Ryans speediga ben, men han har utan tvekan NFL:s kvickaste hjärna. Han läser försvaret bättre än någon annan QB, och anpassar sig tiondelssnabbt.

Falcons chans ligger i att sätta press på Brady. Komma upp i ansiktet på honom och kliva honom på tårna, främst genom den skenande, frustande sackkungen Vic Beasley.

Men ju mer jag läser på, desto mer övertygad blir jag att Patriots vinner. Särskilt som jag har hur de manövrerade ut Pittsburgh Steelers på näthinnan. Inte för att de är starkare eller snabbare än Falcons. Utan för att de är smartare, och för att deras game plan lär vara bättre.

Jag tror det kommer att bli en jämn och hård match. Men jag förväntar mig att Belichick gör nödvändiga justeringar i paus och drar ifrån efter att Lady Gaga sjungit klart.

Jag hade gärna sett Falcons som vinnare, och Matt Ryan som finalens MVP (Most Valuable Player).

Men det är svårt att gå emot Belichick, Brady och Patriots.

MVP? Jag säger Chris Hogan.

ARTIKELN HANDLAR OM