Sju års avstängning och böter efter läggmatch

Foto: Rick Rycroft/AP/TT
Nick Lindahl. Arkivbild.
SPORTBLADET

Den svenskfödde australiske förre tennisspelaren Nick Lindahl stängs av i sju år för matchfixning. Han ska också betala motsvarande 315 000 kronor i böter.

Det är Tennis Integrity Unit (TIU), som undersöker misstänkta fall av spelskandaler, som utrett 28-årige Lindahl, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Han har rankats som högst 187 under sin karriär och lade av 2013.

Förra året dömdes han till böter i en australisk domstol på motsvarande 6 300 kronor. Lindahl erkände matchfixning och slapp därmed fängelsestraff.

Det hela handlar om en match 2013 i en mindre tour, där Lindahls motståndare nobbade matchfixarens erbjudande och i stället rapporterade till tävlingsledningen.

Lindahl anklagades för att ha berättat för två personer att han tänkte "tanka" matchen, så att de kunde satsa pengar på matchen. En lokal vadslagningsfirma stoppade dock spelet på matchen när de såg att det spelats ovanligt mycket på den.

Lindahl sade under rättegången i Sydney i fjol att han inte tjänat något på läggmatchen.

Nu straffas han av TIU, också för att inte ha samarbetat med utredarna, enligt AFP.

"Trots att Lindahl, 28, drog sig tillbaka från sporten 2013 så förhindrar dagens beslut honom att återuppta professionellt tennisspelande de kommande sju åren", heter det i ett uttalande från TIU.

Han förbjuds också att delta i turneringar eller andra tennisevenemang.